Някои от украинските военнопленници, държани в Донецката народна република, започват да изпитват чувство за вина, която смятат, че трябва да изкупят, минавайки на страната на руските сили като доброволци. Това заяви лидерът на ДНР Денис Пушилин, цитиран от ТАСС.

"Мнозина от тези, които попадат в плен, едва тук разбират какво става, за какво и срещу кого са воювали. И като разбраха, че носят вина и за военни престъпления, някои от тях смятат за правилно да изкупят вината си и да отидат на бойното поле, за да защитят новата си позиция", посочи той в интервю за телевизионния канал "Россия-24".

Според Пушилин за успеха на това начинание ще може да се съди по-късно. "Предпочитам да не правя прогнози, но такова звено вече е сформирано. Да изчакаме и да видим", добави той.

Нова голяма размяна на пленници между Русия и Украйна

Нова голяма размяна на пленници между Русия и Украйна

Украйна си върна 108 жени от 21 до 62-годишни

ТАСС съобщава, че в края на септември 2022 г. няколко десетки украински военнопленници, държани в колония в Еленовка, са поискали от ръководството на ДНР да ги запише в доброволческия батальон "Богдан Хмелницки". Говорител на правоохранителните органи на ДНР заяви на 23 февруари, че около 200 украински военнослужещи са готови да се присъединят към този батальон, като се очаква да се включат още. В момента се уреждат правните въпроси за оформяне на документите на тези военнослужещи.

Броят на украинските войници, взети и държани в плен в Донецката народна република, се оценява на хиляди, каза още Пушилин.

Съветникът на Пушилин Ян Гагин заяви на 16 февруари, че част от тези украински военнопленници са отказали да бъдат разменени и доброволно са се включили в усилията за възстановяване на щетите, нанесени в региона.

На 1 ноември 2022 г. Пушилин увери, че властите на ДНР правят всичко възможно, за да осигурят завръщането у дома на максимален брой военнопленници от Украйна. Той обаче уточни, че Украйна е заинтересована от размяна само на "най-високопоставените личности", което значително забавя преговорите.

ДНР и Украйна пак размениха военнопленници

ДНР и Украйна пак размениха военнопленници

Двете страни си върнаха по 50 бойци