Управляващият в Република Северна Македония Социалдемократически съюз избра новото ръководство на партията, съобщава БГНЕС.

Лидерът на партията Димитър Ковачевски оповести имената на новите членове на Централния съвет и на Изпълнителния комитет на партията, а също обяви, че е получил подкрепа от ръководството на СДСМ да бъде новият премиер на Северна Македония.

Новите заместник-председатели на партията са Перо Костадинов, Стефан Богоев, Фатмир Битичи и Бисера Костадиновска-Стойчевска. От предишните остава единствено Саня Лукаревска.

Ковачевски очаква новият кабинет да бъде сформиран най-късно до 18 януари.

Димитър Ковачевски се приближи към премиерския пост в Северна Македония

Димитър Ковачевски се приближи към премиерския пост в Северна Македония

Той бе избран за лидер на СДСМ

Очаква се в близките дни президентът Стево Пендаровски да му връчи мандат за съставяне на новото македонско правителство. В него освен досегашните партии влизат също една албанска формация - тази на Африм Гаши "Алтернатива".

Ковачевски посочи, че пред новото правителство има няколко предизвикателства - справяне с енергийната и икономическата криза, справяне с последствията от пандемията, както и продължаване на евроинтеграцията и преговорите с България.

Вярвам, че ние можем да се справим с всички тези предизвикателства с това стабилно правителство, което има мандат до 2024 г., заяви той след заседанието на ръководството на партията.

47-годишен икономист е вероятният наследник на Заев на премиерския пост

47-годишен икономист е вероятният наследник на Заев на премиерския пост

Димитър Ковачевски, зам.-министър на финансите...

"За нас патриотизмът не е празна дума и тупане по гърдите. Това не е и национализъм, нито пък разправии със съседите, нито пък ново минало, което ни предлагат. За нас патриотизмът означава да направим нещо за страната ни. Да гарантираме бъдещето на нашите деца. Да увеличим заплатите. Да защитим онеправданите и с кураж да решаваме най-горещите проблеми в държавата", категоричен бе Ковачески.

Припомняме, на 12 декември 47-годишният Димитър Ковачевски беше избран за лидер на СДСМ, след като Зоран Заев подаде оставка като председател на партията поради катастрофалната загуба на местните избори на 31 октомври.

Миналата седмица Заев депозира оставката си и като премиер пред парламента в Скопие.