Управляващият в Северна Македония Социалдемократически съюз (СДСМ) избра Димитър Ковачевски за свой нов лидер в неделя, като по този начин проправи пътя му към поемането на премиерския пост от Зоран Заев, пише Politico.

47-годишният Ковачевски, икономист и настоящ заместник-министър на финансите, победи двама други кандидати за поста. Той беше смятан за фаворит и на самия Заев.

Настоящият премиер обяви намерението си да се оттегли в края на октомври и като министър-председател, и като лидер на СДСМ, след като партията му претърпя поражение на местните избори. По-късно обаче той каза, че ще остане на премиерския пост, докато не се стабилизира политическата ситуация в страната. Също така успя да избегне вот на недоверие в парламента и дори укрепи мнозинството на партията си в залата, като добави нов коалиционен партньор.

Според правителствени служители Зоран Заев няма да напусне поста си до януари. Той иска да се опита още веднъж да разреши спора с България за езика в Северна Македония, който според София не е отделен език, а регионален вариант на българския - диспут, който блокира кандидатурата на Скопие за членство в ЕС, припомня Politico.

Заев продължава да се надява, че през следващите няколко седмици може да бъде постигнат пробив, така че преговорите за присъединяване към блока да започнат.

47-годишен икономист е вероятният наследник на Заев на премиерския пост

47-годишен икономист е вероятният наследник на Заев на премиерския пост

Димитър Ковачевски, зам.-министър на финансите...