Липса на кворум провали вота на недоверие срещу македонския премиер Зоран Заев късно вечерта в четвъртък. Заев остава на поста си до избора на ново правителство, предаде МКД.

"Като вземаме предвид, че няма кворум за целта, за която е внесен този въпрос, на правителството не е гласувано недоверие и на тази основа то продължава работа с пълния си състав и правомощията, които има, ​​каза председателят на парламента ТалатДжафери, като след това поздрави премиера Зоран Заев и членовете на неговия кабинет, които присъстваха в залата.

Заев отлага оставката си до стабилизиране на политическата ситуация

Заев отлага оставката си до стабилизиране на политическата ситуация

Ще чака демократичното мнозинство да се стабилизира, особено това, което е за ЕС

Отсъстваше министърът на земеделието Арджанит Ходжа от Беса, който преди дни реши да напусне правителството, но формално той все още е на поста.

С председателството на Джафери в залата на парламента трябваше има 61 депутати, достатъчно, за да има кворум за гласуване по дневния ред и при условията, когато опозиционният блок загуби депутата от Беса Кастриот Реджепи, който днес, макар и подписал на инициативата не се появи в парламента.

Припомняме, че Заев, който обяви оставката си заради лоши резултати на местните избори миналия месец, обяви, ще остане на поста, докато политическата ситуация се стабилизира.

ВМРО-ДПМНЕ заяви, че тя и други опозиционни партии са си осигурили 61 гласа в 120-местния парламент, за да свалят правителството.

Но той не подаде официално оставката си в парламента.

Неговите социалдемократи оглавиха алианс, който успя да спечели тясна победа преди ВМРО-ДПМНЕ на парламентарни избори миналата година.

Зоран Заев подаде оставка

Зоран Заев подаде оставка

Причината е поражението на местните избори

Заев за първи път стана министър-председател през 2017 г. и постави страната по пътя към членство в ЕС, като се съгласи да добави "Северна" към името, за да разреши десетилетия спор с Гърция, която има провинция, наречена Македония.