Премиерът на Северна Македония Зоран Заев, който обяви оставката си заради лоши резултати на местните избори миналия месец, ще остане на поста, докато политическата ситуация се стабилизира, съобщиха медии в сряда, цитирани от "Ройтерс".

Управляващата партия СДСМ на Заев взе решението във вторник вечерта, в отговор на вот на недоверие към правителството, внесен от опозиционни партии, водени от дясноцентристката ВМРО-ДПМНЕ.

ВМРО-ДПМНЕ заяви, че тя и други опозиционни партии са си осигурили 61 гласа в 120-местния парламент, за да свалят правителството.

Никога няма да нарека Македония Северна, запъна се Мицкоски

Никога няма да нарека Македония Северна, запъна се Мицкоски

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ внася вот на недоверие срещу Заев

Заев каза пред медиите, че ще уважи решението на партията си.

"Очаквам демократичното мнозинство да се стабилизира, особено мнозинството, което е за ЕС, за мултиетническо общество", каза той, цитиран от телевизия Канал 5.

Заев, който също се оттегли като ръководител на партия СДСМ заради поражението й на кметските избори в градове, включително столицата Скопие, каза, че управляващата коалиция може да избере нов премиер, без да са необходими нови общи избори.

Германските социалдемократи искат Заев да преосмисли оставката си

Германските социалдемократи искат Заев да преосмисли оставката си

Сочат България като пречка по пътя на Скопие към ЕС

Но той не подаде официално оставката си в парламента.

Неговите социалдемократи оглавиха алианс, който успя да спечели тясна победа преди ВМРО-ДПМНЕ на парламентарни избори миналата година.

Заев за първи път стана министър-председател през 2017 г. и постави страната по пътя към членство в ЕС, като се съгласи да добави "Северна" към името, за да разреши десетилетия спор с Гърция, която има провинция, наречена Македония.

В Гърция: Северна Македония изостава в 8 области по споразумението от Преспа

В Гърция: Северна Македония изостава в 8 области по споразумението от Преспа

Не се съобразява с изискването за Северна, не е премахнато слънцето от Вергина и показва карти на "Велика Македония"