Почти три години от влизането в сила на споразумението Преспе между Гърция и Северна Македония, бившата югославска република все още не е спазила напълно редица условия, включени в сделката, съобщава "Катимерини".

Напредъкът се следи отблизо от официални лица в Атина, като се обръща особено внимание на осем области, които са идентифицирани като най-проблематични.

По-конкретно, новото официално име и съответните прилагателни препратки не винаги са били приемани от публичните агенции и институции. Същото важи и за частните лица.

Освен това сайтовете на държавните институции не винаги са актуални с изискванията по споразумението. В много случаи властите не са премахнали старите ISO кодове (MK, MKD) за вече задължителните RNM или NM (РСМ или СМ) съкращения.

Друг проблем е, че табелите на министерства и другите държавни агенции не винаги съдържат новото име на държавата.

Междувременно властите не винаги преглеждат знаците в паметниците по начин, който признава елинското историческо и културно наследство на Древна Македония, както е предписано в условията на споразумението.

Стево Пендаровски търси в Атина гръцка подкрепа за еврочленство

Стево Пендаровски търси в Атина гръцка подкрепа за еврочленство

Пендаровски е готов за ЕС и Мицотакис го подкрепя, ако спазва споразумението от Преспа

Слънцето от Вергина - символ, широко използван в древна Гърция, който преди това беше приет за използване от бившата югославска република на нейния национален флаг въпреки гръцките протести - все още не е премахнат от всички обществени пространства и употреби.

Символът, например, все още може да се види на централния площад на Виница и в кампуса на основното училище Никола Карев в Кочани, в Източна Северна Македония.

Музеят на македонската борба в столицата Скопие показва карти, които изобразяват т. нар. "Велика Македония", включително части от днешна Гърция.

Друг въпрос, който тревожи властите в Атина, е, че много улици в Скопие все още носят имената на древните македонски царе.

И накрая, когато Северна Македония участва в международни събития, изложби, спортни събития и така нататък, двете думи, които съставляват името на страната, трябва да бъдат зададени с един и същ размер на шрифта. Наблюдатели казват, че правилото не винаги се прилага.

Никога няма да нарека Македония Северна, запъна се Мицкоски

Никога няма да нарека Македония Северна, запъна се Мицкоски

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ внася вот на недоверие срещу Заев