Председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски категорично отказва да използва името "Северна Македония", въпреки че признава Преспанския договор като "реалност, която не може да бъде игнорирана". Това стана ясно от негово интервю пред най-голямата частна македонска телевизия Sitel, предаде Greekcitytimes.com. 

"Не можете да очаквате от мен да повтарям наименованието като Зоран Заев. Никога няма да го направя", заяви Мицкоски.

"Преспанският договор обаче носи една специфична реалност в Македония - ние сме част от парламента и от тази реалност. Не можем да я игнорираме, да сме лицемери и да твърдим, че я няма", допълни той.

Мицкоски обяви още, че в понеделник ще внесе вот на недоверие срещу правителството на Зоран Заев и че има подкрепата на 61 депутата в 120-местния парламент.

Зоран Заев подаде оставка

Зоран Заев подаде оставка

Причината е поражението на местните избори

Слабите резултати на управляващите от Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) на неотдавнашните местни избори в Северна Македония предизвикаха политически сътресения в страната, след като министър-председателят Зоран Заев обяви, че ще напусне поста си. Към момента обаче все още не е подал оставката си официално. Очаква се да го направи през тази седмица.

Представянето на социалдемократите на местните избори, на които те спечелиха само 18 кметски поста от общо 81, може да се счита за поражение на политиката на разширяване на ЕС.

На 31 октомври, след втория тур на местния вот, Заев заяви, че подава оставка и като лидер на СДСМ, което повдига въпроса дали неговият наследник ще успее да консолидира партията след изборното поражение.

Вицепремиерът на РСМ Димитров: Балканите не са център на вселената, ЕС има своите проблеми

Вицепремиерът на РСМ Димитров: Балканите не са център на вселената, ЕС има своите проблеми

Относно Сърбия: Имаме общи цели, имаме обща история и минало, искаме да имаме общо европейско бъдеще