Президентът на Република Северна Македония бе на първо държавно посещение в Гърция във вторник, докато двете страни продължават да работят за преодоляване на десетилетните спорове, съобщават "Катимерини" и "Нешънъл хералд".

Президентът Стево Пендаровски се срещна в Атина с гръцкия президент Катерина Сакеларопулу и премиера Кириакос Мицотакис, търсейки подкрепа за забавените усилия на страната му да се присъедини към Европейския съюз. 

Бившата югославска република Македония обяви независимост през 1991 г., но нормализира отношенията с Гърция през 2018 г., след като се съгласи да промени името си на Северна Македония, за да отговори на притесненията на Атина за нейния собствен северен регион Македония.

Северна Македония и още пет държави от Западните Балкани-Албания, Босна, Сърбия, Черна гора и Косово-всички се стремят към членство в ЕС, но съществуващите членове са разделени по графика за разширяването на 27-членния блок.

Лидерите на шестте балкански държави ще се присъединят към срещата на върха на ЕС в Словения в сряда.

Мицотакис: Гърция не подкрепя България за ветото срещу РСМ, интеграцията да се ускори

Мицотакис: Гърция не подкрепя България за ветото срещу РСМ, интеграцията да се ускори

За да се предотврати превръщането на Западните Балкани в огнище на нови проблеми

Мицотакис и Пендаровкси са потвърдили важния импулс, формиран в двустранните отношения във всички области от взаимен интерес. Те се споразумяха за необходимостта от задълбочаване и разширяване на двустранното сътрудничество с акцент върху сектора на икономиката, инвестициите, енергетиката и свързаността.

Премиерът потвърди подкрепата на Гърция за европейския процес на присъединяване на Западните Балкани и в частност Северна Македония, в съответствие с поставените критерии.

В този контекст той подчерта, че укрепването на отношенията между двете страни и подкрепата на Атина за процеса на присъединяване към Европа зависят значително от последователното и добросъвестно прилагане на Споразумението от Преспа, което е неразделна част от процеса на разширяване. 

От своя страна Пендаровкси коментира, че очаква утре в Словения "заедно с много други наши европейски приятели, да подкрепите искането на всички страни от Западните Балкани, но главно на страната, от която идвам и на която аз съм президент, Северна Македония. Преговорите за присъединяване с Европейския съюз най-накрая трябва да започнат, нещо, което чакаме от дълго време, тъй като отговаряме на всички условия."

Стево Пендаровски пред гръцки вестник: Изпълнили сме всички условия за ЕС, ситуацията ни пречи

Стево Пендаровски пред гръцки вестник: Изпълнили сме всички условия за ЕС, ситуацията ни пречи

Македонският президент очаква решението с България да е според Договора за добросъседство