"Не можем да позволим да се създаде вакуум за стабилност в региона на Западните Балкани", заяви гръцкият външен министър Никос Дендиас след срещата си с колегата си от Република Северна Македония Буяр Османи в Атина в четвъртък, съобщава медиите в Гърция.

"Такъв вакуум може лесно да бъде запълнен от други неевропейски сили, които благоприятстват ревизионизма", добави той.

Гърция исторически и активно е подкрепяла страните от Западните Балкани и техните перспективи за присъединяване, отбеляза Дендиас, "макар и винаги въз основа на условията, меритокрацията и методологията на ЕС".

"Ние твърдо вярваме, че това е единственият път за мир и стабилност в региона. Европа е длъжна да държи европейското разширяване на масата", коментира Дендиас.

Външният министър заяви, че Гърция е готова да предостави техническа помощ и да подкрепи усилията на Западните Балкани за присъединяване към ЕС, но отбеляза, че "трябва да имаме изцяло последователно и добросъвестно прилагане на споразумението от Преспа, за да постигнем напредък".

Само Договорът за добросъседство можел да пречупи антибългарщината в С. Македония

Само Договорът за добросъседство можел да пречупи антибългарщината в С. Македония

Според Буяр Османи София и Скопие се нуждаят от рационален подход, а не от емоции

"Две години след влизането в сила на споразумението от Преспа признаваме, че са положени много големи усилия за неговото прилагане. Но, разбира се, е необходим по-голям напредък", каза той.

Това концентрирано усилие за последователно прилагане на договореното име и термини от всички публични и частни субекти, включително уебсайтове, и изкореняване на проблемите на древните символи и Звездата от Вергина от публични пространства, отбеляза той.

"Това, което е абсолютно ясно в споразумението от Преспа, е яснотата за случващото се в древността", каза Дендиас, като посочи, че е ясно и е прието от РСМ, че не е била част от военната кампания на Александър Велики, нито е участвала в неговите големи битки и други исторически моменти.

Дендиас подчерта също така факта, че Гърция може да бъде най-големият съюзник и приятел на РС Македония, тъй като стабилността и просперитетът на страната също са в неин собствен интерес, докато Гърция приветства РСМ като съюзник в НАТО и патрулира в небето. Той също така благодари на РСМ, че подкрепя общата позиция на ЕС по отношение на Турция, като заяви, че това е отбелязано и оценено от Гърция.

"Трябва допълнително да насърчаваме търговията и инвестициите ... тъй като те могат да създадат нови работни места и просперитет в двете страни, но и в региона". Гърция е положила големи усилия за предоставяне на подкрепа по отношение на снабдяването на РСМ с ваксини срещу SARS-Cov-2 в рамките на ЕС, обещавайки да продължи тези усилия.

Екатерина Захариева връчи план за действие на Бучковски

Екатерина Захариева връчи план за действие на Бучковски

Планът трябва да бъде подписан на съвместната междуправителствена комисия