Нилс Шмид, външнополитически говорител на германските социалдемократи в Бундестага, настоя премиерът на Северна Македония Зоран Заев да обмисли оставката си. Това каза Шмид, цитиран от Дойче веле. Според него оставката на Заев сега ще има отражение върху процеса на разширяване на ЕС в региона.

На въпрос дали както ЕС, така и някои страни членки на Съюза носят отговорност за закъсалата европейска интеграция на страната и оставката на Заев, Шмид посочи по-специално България като виновник в този контекст.

Зоран Заев подаде оставка

Зоран Заев подаде оставка

Причината е поражението на местните избори

"Всяка страна има свои собствени легитимни вътрешни проблеми. Но се надявам, че френската политика след президентските избори догодина ще се върне към обещанията, които дадохме на страните от Западните Балкани. Не разбирам обаче защо държава като България по националистически причини блокира от две години началото на преговорите за присъединяване с ЕС. С това си вкараха автогол. Това е фатален сигнал за доверието в ЕС в региона. Зоран Заев постави политическата си акция в услуга на приближаването към ЕС. Не беше адекватно възнаградено от всички. Следователно те не могат да бъдат освободени от отговорност. В бъдеще ще бъде много по-трудно да се постигне решение чрез преговори", предупреди Шмид.

Припомняме че опозицията в Скопие внесе вот на недоверие срещу правителството на Зоран Заев и че има подкрепата на 61 депутата в 120-местния парламент.

Слабите резултати на управляващите от Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) на неотдавнашните местни избори в Северна Македония предизвикаха политически сътресения в страната, след като министър-председателят Зоран Заев обяви, че ще напусне поста си. Към момента обаче все още не е подал оставката си официално. Очаква се да го направи през тази седмица.

Представянето на социалдемократите на местните избори, на които те спечелиха само 18 кметски поста от общо 81, може да се счита за поражение на политиката на разширяване на ЕС.

Заев: България е единствената страна-пречка по пътя на Северна Македония към ЕС

Заев: България е единствената страна-пречка по пътя на Северна Македония към ЕС

Иска обещанията на ЕС да се спазват или хората ще се разочароват, което е огромна щета за европейската идея

На 31 октомври, след втория тур на местния вот, Заев заяви, че подава оставка и като лидер на СДСМ, което повдига въпроса дали неговият наследник ще успее да консолидира партията след изборното поражение.