Премиерът на Северна Македония Зоран Заев заяви, че няма напредък в преговорите с България, която блокира началото на преговорите за присъединяване на нейния съсед към Европейския съюз, пише "Блумбърг". 

"Съжаляваме, че една държава, само една от 27-те държави-членки, блокира процеса за Северна Македония." Напредъкът на Северна Македония към членство е задържан от България, членка на ЕС, заради името и произхода на езика на страната и споделената история на двете нации.

Заев се надява да бъде намерено решение преди края на годината след общите избори, насрочени в България.

Албания и Северна Македония са изпълнили критериите за започване на преговори, но всички 27 държави трябва да се споразумеят единодушно, за да може процесът да продължи напред, пишат АП и РФИ.

Среща в Словения даде възможност на лидерите на ЕС да потвърдят своята "категорична подкрепа за европейската перспектива на Западните Балкани".

Фон дер Лайен уверява Западните Балкани, че са част от семейството, но в ЕС не са сигурни

Фон дер Лайен уверява Западните Балкани, че са част от семейството, но в ЕС не са сигурни

Курц иска от ЕС реална перспектива за да спре Китай, Русия или Турция в региона

Те обаче подчертават в заключенията си, че всеки напредък ще бъде "базиран на надеждни реформи на партньорите, честни и строги условия и принцип".

Те също така подчертаха необходимостта ЕС да "поддържа и задълбочава собственото си развитие, като гарантира капацитета си да интегрира нови членове". Преди две години Франция настоя, че функционирането и вземането на решения на ЕС трябва да се обнови преди приемането на нови членове.

Заев заяви, че ако обещанията на ЕС не се превърнат в реалност, "хората в Западните Балкани ще изпитат голямо разочарование, което ще нанесе огромни щети на европейската идея за единство и сътрудничество".

Шестте държави в региона на Балканите са на различни етапи по пътя на членството в ЕС. Черна гора и Сърбия са най -напредналите, след като преди години започнаха официални преговори за присъединяване. Албания и Северна Македония очакват официалното откриване на преговорите, а Косово и Босна са потенциални кандидати.

Последното задържане се фокусира върху Албания и Северна Македония. Тези страни са изпълнили критериите за започване на преговори за влизане, но членката на ЕС България се противопоставя на включването на Северна Македония.

Членството в ЕС се основава на напредъка на кандидата в области като зачитането на върховенството на закона и демократичните стандарти в области като свободата на медиите и независимостта на съдебната власт и прилагането на конкретни социално-икономически реформи.

Радев: Загуба на време е РСМ да чака смяна на българското правителство
Обновена

Радев: Загуба на време е РСМ да чака смяна на българското правителство

Казваме "да" на Скопие за членство в ЕС само при твърди гаранции

Лидерите от Северна Македония и България изглежда са начертали евентуален изход от едногодишен спор за споделена култура, който блокира надеждите на РСМ за напредък към преговорите за присъединяване към блока, пише "Радио свободна Европа".

Но без решителен пробив, който да отмени възраженията на София за откриване на такива преговори, представители на ЕС признаха, че провалът със започване на преговори за членство със Скопие вероятно ще навреди на "доверието" на блока.

Предварителната възможност за излизане от 10-месечната безизходица се появи на 6 октомври след среща между българския президент Румен Радев, македонския премиер Зоран Заев, напускащият германски канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон в кулоарите на срещата на върха ЕС-Западни Балкани в Словения.

"По време на разговорите бяха изразени взаимна готовност и интерес от страна на Северна Македония и България за продължаване на диалога между двете страни с намерението за постигане на решение", се казва в изявление на Заев.

София изрази възражение срещу преговорите за присъединяване към ЕС със Северна Македония през ноември 2020 г., обвинявайки РСМ в маргинализиране на исторически, културни и езикови връзки и присвояване на българското историческо наследство.

Радев, който е изправен пред битка за преизбиране през ноември, заедно с третите парламентарни избори в разединената си страна тази година, обяви в замъка Брдо, че се изготвя двустранен протокол между София и Скопие и ще бъде представен следващия месец.

Радев изброи три искания от българска страна, преди София да оттегли възражението си за преговорите на ЕС за Скопие: предишно настояване за включване на българите като националност в Македонската конституция; изброяване на македонски българи, "отразени адекватно като националност и като брой" в македонското преброяване; и признаване от страна на Северна Македония на "историческата истина в отношенията с България".

Европейската комисия многократно е заявявала, че бъдещето на Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора, Северна Македония и Сърбия се намира в 27-членния блок.

Но разделенията между държавите в ЕС относно приемането на нови членове и бавният темп на реформи в шестте постави разширяването на пауза с години.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призна в Бърдо, че блокираните преговори за присъединяване на Северна Македония и Албания увреждат доверието между ЕС и Западните Балкани.

Стево Пендаровски търси в Атина гръцка подкрепа за еврочленство

Стево Пендаровски търси в Атина гръцка подкрепа за еврочленство

Пендаровски е готов за ЕС и Мицотакис го подкрепя, ако спазва споразумението от Преспа