Трима са кандидатите за поста на Зоран Заев като председател на Социалдемократическия съюз на Македония, съобщи БНР. Очаква се този, който застане начело на партията да бъде и бъдещият премиер на Република Северна Македония.

Вчера изтече крайният срок за подаване на кандидатури - те бяха общо 4, но Централната изборна комисия одобри документите на трима души. Това са Димитър Ковачевски - настоящ заместник-министър на финансите, Фросина Ременски - заместник-председател на Социалдемократическия съюз и Йован Деспотовски - директор на Дирекцията за развитие на индустриално-технологични зони.

Според прогнозите, най-вероятният наследник на Зоран Заев на премиерския пост е 47-годишният заместник-министър на финансите Димитър Ковачевски.

Изборът на председател на партията ще се състои на 12 декември. Възможност да гласуват ще имат всички членове на партията, които се регистрират за вота онлайн. След избора на председател ще започне и избор на ново партийно ръководство.

След 12 декември Заев ще остане активен член на партията. Припомняме, той подаде оставка след втория тур от местните избори на 31 октомври, на които партията му загуби вота в Скопие.

Избират наследник на Заев на 12 декември

Избират наследник на Заев на 12 декември

Но процедурата започва днес