Сръбските медии твърдят, че до 2000 година е имало споразумение със САЩ, бившият лидер на босненските сърби Радован Караджич да бъде пазен от международното правосъдие.

Това пише електронното издание на Дойче веле, като се позовава на информация от сръбския в. "Куриер".

Изданието твърди, че до 2000 година Караджич се е намирал под закрилата на САЩ. Като доказателство за това твърдение, белградският вестник публикува снимка, на която се вижда въпросният договор между Караджич и американския посредник Ричард Холбрук.

От документа излиза, че САЩ поели задължение да платят на Караджич 600 000 долара, да му предоставят къща с достатъчен брой лична охрана и да го оставят на спокойствие, ако в замяна на това, Караджич се оттегли изцяло от политическия живот.

Според вестника, договорът бил сключен и подписан през 1996 година.

Вчера и бившият външен министър на Република Сръбска Алекса Буха потвърди за договорката.

Останалите сръбски печатни медии на свой ред добавят различни детайли.

След като американското ЦРУ хванало Караджич, че нарушава едно от условията за предоставяне на защита, Вашингтон престанал да се чувства обвързан с договора - съобщава ежедневникът "Блик".

ЦРУ прихванало телефонен разговор, от който излизало, че Караджич смята и занапред да ръководи своята партия. Това нарушаване на сключения договор - от гледна точка на САЩ - трябвало да бъде санкционирано, затова била вдигната "неформалната закрила" над Караджич, която до 2000 година го предпазвала от арест, включително от страна на тайните служби на Франция и Великобритания.

Американският посредник за Балканите Ричард Холбрук отрича да е сключвал с Караджич подобни споразумения.

Белградският печат обаче не се отказва от позициите си и цитира анонимен източник от американскикте тайни служби, който казал следното: "Не съм сигурен, дали има писмен документ, но от друга страна знам, че Холбрук е дал на най-високо равнище устни гаранции за Караджич."