Според доброволката Анна (името е променено по нейна молба от съображения за сигурност), която координира един от чатовете за евакуацията на жителите на окупирания от Русия град Альошки в Херсонска област, доброволците са получили молби за помощ от 1500 адреса, цитира думите й Руската служба на Би Би Си.

Анна казва, че около пет хиляди души чакат евакуация в Альошки, град, който потъна под вода след скъсването на водноелектрическата централа Каховка.

"Има 1500 точки на картата, във всяка точка средно по 3-5 души - има ,места, където има един човек, има групи от 10-15 души. Тоест цифрата на тези, които са в зоната на наводнение е най-малко 5 хиляди души ", - казва Анна пред Би Би Си.

По думите й най-много са заявките от възрастни хора и семейства с деца, много и с животни. 500 души  "вече са във водата" и трябва да бъдат евакуирани спешно, казва Анна.

Доброволци успяха да спасят вчера над 200 души.

Някои улици са напълно потопени. "И ако вчера там имаше живи хора, днес никой не е оцелял там, тоест часовникът цъка - хората се давят, умират от хипотермия и дехидратация", казва Анна.

Евакуацията на хората се усложнява от липсата на комуникации и липсата на хуманитарна помощ, както и от обстрел и "липса на ясна реакция от страна на Министерството на извънредните ситуации [окупационните власти]". Анна също така твърди, че руските военни не допускат доброволци, пристигащи от Крим, да влязат в зоната на бедствието.

"Сега повечето местни жители са доброволци на място. Те бяха частично снабдени с лодки: тези, които бяха закупени срещу заплащане от онези, които не са безразлични, или ги получиха безплатно. И няколко (лодки) бяха открити на място", казва Анна в разговор с Би Би Си.

Окупационните власти на Херсонска област твърдят, че са изпратили оперативни групи на Министерството на извънредните ситуации в Альошки за евакуация на жителите. Но жителите на града, с които разговарят независими медии, включително Би Би Си, се оплакват от липсата на каквато и да е помощ от властите и отбелязват работата на доброволческите групи.

Киев се договори с ООН за евакуация на хора от залетите региони под руски контрол

Киев се договори с ООН за евакуация на хора от залетите региони под руски контрол

Засега не е ясна позицията на Москва по въпроса