Споразумението на ЕС с Великобритания, за отношенията след Брекзит, би могло да послужи като модел за отношенията с други държави, които искат да са възможно най-близо до блока, но все още не са готови да се присъединят, като Украйна и Турция, заяви германският външен министър Зигмар Габриел, цитиран от "Ройтерс".

В интервю за вестник "Функе", Габриел коментира, че такава сделка може да предложи решение на пъзела как блокът от 27-те може да управлява връзките си с други два големи не-членки.

"Не мога да си представя, че Турция или Украйна ще станат членки на ЕС през следващите няколко години", обяснява той. Турция е кандидат за членство в ЕС от десетилетия и има митническо споразумение с ЕС.

Една от възможностите би била да се предложи на Анкара "нова, по-близка форма на митническия съюз", коментира Габриел, но допълва, че такъв проект ще трябва да чака промени в политическата среда на Турция.

Споразумение между ЕС и Украйна за "задълбочена и всеобхватна зона за свободна търговия" официално влезе в сила през септември, като целта му е да даде възможност за свободна търговия на стоки, услуги и капитали, както и безвизов режим на пътуване за хора за кратък престой.

Желанието на Украйна за по-тесни връзки с ЕС е една от движещите сили на народния бунт, който свали проруският президент през 2014 г., което и провокира Москва да анексира Крим полуостров Украйна.

Социалдемократическата партия на Гейбриъл се готви за разговори с консерваторите на канцлера Ангела Меркел за съвместно управление за още четири години.