Открити са доказателства за връзки между „Ал Кайда" и Иран.

Връзките с терористичната организация се е осъществявала чрез един от синовете на Осама бен Ладен - Саад, който след падането на режима на талибаните в Афганистан през 2001 година получи убежище в Иран.

Западните специални служби са засекли писмо, подписано от Айман ал Зауахири, който благодари на командването на елитния корпус на Стражите на ислямската революция за помощта по организиране и поддържане на мрежата на организацията в Йемен.

Айман ал Зауахири благодари още на цялото ръководство на Иран за щедрата материална и финансова подкрепа, без която групировката не би могла да реализира редица нападения и да поддържа съществуването на йеменското крило на „Ал Кайда".

В писмото на втория по значение в „Ал Кайда" се споменават, според публикация в британския вестник Telegraph десетки терористични акции в Йемен, включително и нападението над посолството на САЩ през септември тази година.

До този момент съществуваха редица съмнения в това, че сунитската терористична организация си сътрудничат с шиитския режим в Ислямската република Иран. Основно обаче се смяташе, че бойците на „Ал Кайда" използват Иран за транзитен път за по-безопасно прехвърляне от страните от Близкия изток към Азия и обратно.

Паралелно с публикациите за връзки с "Ал Кайда", от Иран съобщиха, че е разкрита шпионска мрежа, свързана с израелските тайни служби „Мосад". 

Именно в Иран след свалянето на режима на талибаните се укриха много от полевите командири, сред които бе и 29-годишния син на Осама бен Ладен, пише MIGnews.

Според информация и уверенията на официален Техеран, Саад бен Ладен се намира под арест заради съпричастност към терористични дейност, но западните служби предполагат отдавна, че наказанието се изтърпява при изключително привилегировани условия.