Международният институт за стратегически изследвания препоръча на европейските правителства да оптимизират разходите си за отбрана за да гарантират сигурността на своите държави срещу нарасналата агресивност на Русия, предадоха информационните агенции.

"Русия остава основна заплаха за сигурността на държавите от Източна Европа и Северна Европа", се казва в годишния доклад на института, публикуван по-рано през деня в Лондон.

Директорът му Джон Чипман констатира, че европейските страни все по-ясно осъзнават, че светът е опасно място и увеличават разходите си за отбрана.

Той отбеляза, че през 2017 година военните бюджети на европейските държави са нараснали с 3.6 процента, което е по-голямо увеличение, отколкото в другите части на света.

Шефът на НАТО настоява Европа да повишава военните разходи заради Русия

Шефът на НАТО настоява Европа да повишава военните разходи заради Русия

За да бъдат натовските държави сигурни

Чипман коментира, че това е свързано както с призивите на САЩ Европа да поеме по-голям ангажимент към собствената си отбрана, така и с промяната в разбирането на самата Европа по отношение на рисковете за нейната сигурност.

В доклада се акцентира върху ускоряването на въоръжаването в Русия и Китай и опитите им да оспорват ролята на САЩ като световен лидер във военната сфера.