Руският сенатор Владимир Джабаров обяви, че публикуването на "Доклада Кремъл" и включването в него на политическите лидери на Русия означава късане на отношенията между Москва и Вашингтон, съобщават руските медии.

"Официално нашите страни имат отношения, но включването в списъка със санкции на почти цялото държавно ръководство на страната означава, че тези отношения автоматично се разпадат", отбеляза сенаторът.

САЩ обявиха "Доклада Кремъл" с 210 руски политици и олигарси

САЩ обявиха "Доклада Кремъл" с 210 руски политици и олигарси

Те могат да бъдат ударени със санкции

Междувременно други руснаци, включени в списъка, също коментираха доклада, публикуван от американското финансово министерство. Вицепремиерът Аркадий Дворкович заяви, че не бил изненадан да види името си в списъка заедно с други членове на руското правителство, добавяйки, че "това не е списък със санкции".

"Роснефт" също не са били изненадани да видят своя изпълнителен директор Игор Сечин в "Доклада Кремъл", но не виждали логика и причина за включването на бизнесмена в списъка.

По-рано днес американското финансово министерство публикува списък с руски политици и олигарси с връзки с руския президент Владимир Путин. Документът, който съдържа имената на 96 олигарси с нетно богатство над 1 млрд. долара и 114 политици и висши чиновници, беше публикуван, след като Конгресът на САЩ прие законопроект, изискващ такъв списък, за да бъде наказана Русия за предполагаемата ѝ намеса в американските президентски избори през 2016 г.