Британският външен министър Филип Хамънд прие с присмех и презрение доклада на работната група на ООН за Джулиан Асандж, наричайки го нелеп, като изтъкна, че основателят на „Уикилийкс” бил беглец от правосъдието, съобщава „Ройтерс”.

Припомняме, работната група определи, че Асандж е бил "задържан незаконно" в посолството на Еквадор в Лондон, където той потърси политическо убежище, за да избегне екстрадиция в Швеция.  

Отхвърлям решението на тази работна група”, подчерта Хамънд пред ITV news и допълни: „Това е група, която не е съставена от професионалисти, не е съставена от адвокати. Джулиан Асандж е беглец от правосъдието. Той се укрива от правосъдието в еквадорското посолство.”  

„Той може да излезе във всеки един момент, в който пожелае... Но той ще трябва да се изправи пред правосъдието в Швеция, ако реши да го направи. Това е, честно казано, нелепа констатация от страна на работната група и ние го отхвърляме”.

В края на 2010 година Асандж беше задържан в Лондон по искане на Швеция, която пусна искане на неговата екстрадиция по обвинения за престъпления от сексуален характер. Джулиан Асанж отхвърля обвиненията, а защитата му заявява, че зад обвиненията седят политически поръчки.

През 2012 година Джулиан Асанж поиска и получи от властите на Еквадор политическо убежище.