ЦРУ реагира сдържано на публикувания в сайта WikiLeaks свой архивен документ, в който се разглеждат "последствията от износа на тероризъм от САЩ", съобщава АФП.

Докладът от 3 страници е подготвен от едно от подразделенията на ЦРУ, занимаващо се с разработката на алтернативни сценарии.

В него се посочва, че САЩ отдавна се използват от мюсюлмански и други бойци като база за подготовка на терористични актове в други страни. При това американските власти отделят недостатъчно внимание на тази заплаха, тъй като на първо място са обезпокоени от терористичната дейност срещу САЩ.

"Ако САЩ се разглеждат като износители на тероризъм, чуждестранните им партньори могат по-пълноценно да сътрудничат във вътрешносъдебните процедури, в т.ч. при задържане, преместване и разпит на заподозрени на територията на трети страни", се казва в документа, който е с дата 3 февруари 2010 г.

В коментар за доклада представител на ЦРУ каза, че аналитични записки от този род са предназначени само за да подбудят към размисъл и да представят различна гледна точка.

Припомняме, на 23 юли сайтът WikiLeaks публикува почти 77 000 секретни документа, които касаят военните действия на САЩ в Афганистан.

Порталът съобщи, че разполага с още 15 000 документа от т.нар. "афганистанско досие". Те ще бъдат публикувани, когато от тях бъдат извадени имената на хората, чийто живот би могъл да бъде застрашен заради публичното огласяване. Очаква се това да стане до края на август.