egyptСтотици египетски демонстранти призоваха за икономически и политически реформи, като преминаха през няколко кордона полицаи по улиците на Кайро, предаде АФП. По пътя си към площад „Тахир" те скандираха „Долу Мубарак" - президентът, който вече три десетилетия управлява страната.

Вдъхновеният от събитията в Тунис протест започна пред сградата на Върховния съд, като един от лозунгите на протеста беше „Тунис е решението!". По информация на силите за сигурност между 20 и 30 000 полицаи са били мобилизирани само в центъра на града.

Протестът е започнал като инициатива на младежкото демократично движение „6 април" и съвпада с почивния ден по повод празника на полицията. Сред исканията на демонстрантите е отстраняването на вътрешния министър Хабиб ал-Адли, премахване на остарелия Закон за извънредните ситуации и повишаване на минималната заплата.

През декември самозапалването на 26-годишният уличен търговец Мохамед Буазизи предизвика вълна от улични протести на безработни млади хора, които в крайна сметка свалиха от власт управлявалият 23 години Зин ел-Абдин Бен Али. Ентусиазмът на Тунис „зарази" Египет, Алжир, Мавритания, Мароко, Саудитска Арабия и Судан.

Междувременно от египетското вътрешно министерство съобщиха, че през миналия месец са били арестувани 19 души, свързани с „ал-Кайда". Групата, съставена от тунизийци и либийци, принадлежи към групировката „Ислямска държава Ирак" и е използвала Египет като междинен пункт по пътя си.

Властите в Кайро подчертаха, че заловените нямат общо с атентата срещу християните копти в Александрия, при които загинаха 23 души. Вероятно той е бил извършен от друга близка до „ал-Кайда" групировка, базирана в Пакистан.