Домът на министър-председателя на Белгия Александер Де Кроо е бил нашарен с няколко свастики, изрисувани със спрей, което предизвика разследване от властите, съобщава "Франс прес".

Резиденцията на Де Кроо се намира в град Бракел във Фландрия, на около 50 километра западно от Брюксел на границата с френскоговорящата област Валония.

Според информации в медиите демонстранти са се били събрали в града в събота по призива на фламандското крайнодясно движение "Нашата земя", но полицията им е попречила да се приближат до дома.

Разследващите днес не са установили връзка между демонстрацията и нацистките символи, оставени на бялата фасада на къщата късно снощи или рано тази сутрин.

"По случая се води разследване", заяви говорител на прокуратурата на Източна Фландрия.

Общо седем свастики бяха изрисувани със светлозелена боя върху фасадата и пощенската кутия на семейния дом на Де Кроо, уточнява местно издание.

Вандализмът идва, докато белгийското правителство е изправено пред редица критики, включително от N-VA (Фламандски националисти), водещата опозиционна партия, относно предполагаемо недемократичния характер на ограниченията във връзка с COVID-19.

Управляващата коалиция, която е съставена от седем партии, и която е ръководена от Де Кроо, беше критикувана по-конкретно за заобикаляне на парламента, като забрани пътувания, които не са от първа необходимост, до и извън страната до 1 март.

Вчера в Брюксел полицията за кратко задържа близо 500 души, за да предотврати няколко протестни демонстрации срещу ограниченията заради здравната криза.