Бившият шеф на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан е оправдан по обвинения в "утежнено сводничество" и по-конкретно предоставяне на проститутки на партита. Решението е взето от френския съд в Лил, съобщават световни агенции.

Необичайно, държавното обвинение поиска Кан да бъде оправдан. Прокурорът се аргументира, че няма достатъчно доказателства за сводничество.

Съдебното решение е последната стъпка от продължила четири години драма със Строс-Кан. Тя започна през 2011 година, когато чистачка в хотел в Ню Йорк го обвини в сексуален тормоз. По-късно случаят влезе в съда.

Строс-Кан заяви пред съда в Лил, че е участвал в секс партита, напомнящи на оргии през античността, защото се е нуждаел от „развлечение", докато е бил зает със „спасяването на света" от една от най-тежките финансови кризи.

Жените на мероприятията са проститутки и те свидетелстваха, че не са се забавлявали постоянно по време на „подобни като звяр сцени". Кан заявява, че не е знаел, че жените са проститутки.

Мнозина очакваха да бъде оправдан заради липсата на достатъчно доказателства, които да го уличават в престъпление.

66-годишният е сред дузина, които са изправени пред съда, включително хотелски управители, предприемачи, адвокат и полицейски шеф. Срещу тях са повдигнати обвинения за участие или организиране на сексуални срещи в Париж, Вашингтон и Брюксел в периода 2008-2011 година, когато Строс-Кан оглавяваше МВФ.

Днес съдът ще реши тяхната съдба.