Върховният съд на островната държава Доминика отмени забраната в страната за еднополови връзки, съобщават от BBC днес.

Съдът е постановил, че раздели 14 и 16 от Закона за сексуалните престъпления, които криминализират еднополовата връзка по взаимно съгласие между възрастни, са противоконституционни.

Като част от решението съдия Кимбърли Синак-Фулгенс заяви, че съдът е установил, че са нарушили правото на свобода, свободата на изразяване и защитата на личната неприкосновеност, както е заложено в конституцията на страната.

ЛГБТ активисти приветстваха решението като "важен момент в продължаващата борба за правата на ЛГБТ общността на Карибите".

В отговор на решението Дарил Филип, основател на благотворителната организация Minority Rights Dominica, посочи, че "това решение поставя Доминика на обещаващ път за защита на правата на ЛГБТ хората на личен живот, здраве и свобода." Решението не означава обаче, че "хомофобията ще спре утре - това е процес", добави още Филип.

Отмяната на тези дискриминационни закони е доказателство за неуморните усилия на активисти, застъпници и съюзници, които отдавна се борят за справедливост и равенство, заяви Мария Шьодин, изпълнителен директор на правозащитната неправителствена организация Outright International.

Законите, които криминализират интимните отношения между хора от един и същи пол в англоговорящите карибски нации, са наложени за първи път по време на британското управление в региона през 19 век, според доклад на Outright International.

BBC припомнят още, през последните години редица карибски нации отмениха тези закони, включително Антигуа, Барбуда, Барбадос, Белиз, Сейнт Китс и Невис и Тринидад и Тобаго. Позицията в Сейнт Лусия все още е в развитие.

В пет други карибски нации, Гвиана, Гренада, Ямайка и Сейнт Винсент и Гренадини, еднополовите връзки все още са криминализирани.

 Тайланд е на крачка от признаване на еднополовите бракове

Тайланд е на крачка от признаване на еднополовите бракове

Долната камара на парламента прие законопроект за равенство в брака