Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп обжалва решението на съда в Ню Йорк, който го призна за виновен в нанасяне на сексуално посегателство и клевета на журналистката Жан Карол и го осъди да плати 5 млн. долара, съобщи CNN.

"Адвокатите на Тръмп подадоха жалба в четвъртък в Апелативния съд на САЩ за Втори окръг", се казва в съобщението.

Във вторник съдебното жури призна 45-ия президент на САЩ за виновен в сексуално насилие срещу Карол и клевета срещу нея. По този начин журито отхвърли твърденията на журналистката, че Тръмп я е изнасилил през 1996 г., но установи, че той е отговорен за тормоза. Бившият шеф на Белия дом беше осъден да плати 2 млн. долара за насилието и 3 млн. долара за клеветата.

Тръмп, който не присъстваше в съдебната зала, по-рано твърдеше, че никога не е тормозил Карол и дори не я е познавал.

Адвокатът на Тръмп Джо Такопина по-рано заяви, че Карол е измислила цялата история, за да увеличи продажбите на автобиографията си, която излезе през 2019 г.

Именно в тази книга тя за първи път обвини Тръмп в изнасилване. По думите на журналистката тя се е запознала с бившия президент в магазин на Bergdorf Goodman, където той започнал да я тормози в съблекалнята.

Тръмп обявен за виновен за сексуално посегателство

Тръмп обявен за виновен за сексуално посегателство

На Е. Джийн Каръл се присъжда обезщетение от 5 млн. долара

След произнасянето на присъдата Тръмп повтори, че никога не се е срещал с Карол. "Тази присъда е продължение на най-големия лов на вещици в историята", подчерта той.