Полша ще отпусне допълнителни 100 милиона злоти за укрепване на своите разузнавателни служби, заяви днес премиерът Доналд Туск, като предупреди за нарастваща заплаха от Русия. Това предават от Reuters.

Според полското правителство позицията на държавата като разпределителен център за доставки за Украйна я е превърнало в ключова мишена за разузнавателните служби на Москва. Тези опасения се изостриха миналата седмица, когато съдия с достъп до военна секретна информация е преминал към руския съюзник Беларус.

"Реших да отделя 100 милиона злоти от собствения си резерв, резерва на министър-председателя, за укрепване на агенциите за вътрешна сигурност и разузнаване", потвърди Туск на пресконференция. Според него руските усилия за дестабилизиране на европейските страни, особено в Полша и балтийските държави, ще се засилят в навечерието на европейските избори през юни.

"Ще трябва да инвестираме повече ресурси, време, повече действия, когато става въпрос за нашите специални служби", допълни още премиерът.

През последните десетина седмици, също благодарение на подкрепата на своите съюзници, Полша е осуетила опити за саботаж и палежи, твърди Туск. По негови думи все още няма доказателства, че пожарите в Полша през последните дни са дело на външни сили.

"В момента работата в Европа по метода за получаване на средства, по европейските отбранителни облигации, ЕИБ (Европейската инвестиционна банка) и възможното използване на средства, които няма да бъдат използвани от националните планове за възстановяване(от COVID) приключва", разясни премиерът, като добави, че Полша вероятно ще получи средства от ЕС, за да подпомогне укрепването на границата си с Беларус.

"Не трябва да има недостиг на средства. Полша и полската граница ще бъдат приоритет", категоричен е той.

Припомняме, редица държави-членки на ЕС обвиниха Русия в извършване на кибератаки срещу тях. Сред тях беше и Полша, която съобщи за атака от хакерска група с руски връзки.

На 11 май Полша започна работа по по-нататъшното укрепване на цялата си източна граница, с цел справяне с нелегалната имиграция от Беларус.

Доналд Туск отново призова Европа да увеличи разходите си за отбрана

Доналд Туск отново призова Европа да увеличи разходите си за отбрана

Европа трябва да увеличи отбранителните си способности, за да бъде безопасна