Полският премиер Доналд Туск пристигна в Украйна, съобщава "Ройтерс".

Лидерите на Полша и Украйна обещаха да се справят с политическите и икономически търкания, които хвърлят сянка върху жезненоважният им съюз на фона на рукста агресия и да засилят сътрудничеството в областта на отбранатам докато войната се готви да влезе в третата си година.

При първото си посещение в съседната Украйна като министър -председател на Полша, Доналд Туск отправи послание за приятелство към президента Володимир Зеленски и каза, че и двете страни "са постигнали общо разбиране" по въпроса с протестите на полските шофьори на камиони.

"Полша ще направи всичко, за да увеличи шансовете на Украйна за победа в тази война", каза Туск на съвместен брифинг за медиите.

"Разбираме дълбочината на причините, довели до тази ситуация, но обръщаме внимание преди всичко на дълбочината на заплахата, която стои пред нашите народи", каза Зеленски и добави, че приветства работата на Варшава по въпроса.

И двамата лидери похвалиха плановете между техните страни за съвместно производство на оръжие, а Зеленски каза пред социалната медия X, че са обсъдили "нова форма на сътрудничество, насочена към по-мащабни покупки на оръжия за нуждите на Украйна". Той обаче не даде подробности.

"Днес проведохме много продуктивни преговори с г-н министър-председателя Доналд Туск по отношение на всички аспекти на нашите двустранни отношения", каза украинският президент Володимир Зеленски след срещата с Туск.

"Оценяваме непоколебимата подкрепа на Полша и новия пакет от военна помощ за Украйна, както и нова форма на сътрудничество, насочена към по-мащабни покупки на оръжия за нуждите на Украйна: полски заем за Украйна", каза Зеленски.

Варшава се очертава като ключов съюзник на Киев, който се защитава от Русия и търси повече финансова и военна подкрепа от западните си партньори.

Видео, публикувано от офиса на Туск, показва полският лидер, който пое поста миналия месец, да пристига на централната жп гара в Киев.

Посещението на Туск съвпада с Деня на единството на Украйна.

Туск: До няколко години Русия може да нападне Европа

Туск: До няколко години Русия може да нападне Европа

Путин разпореди руската икономика да произвежда само въоръжение