Окупационните власти на Донецк твърдят, че в четвъртък сутринта градът е бил обстрелван от ракетни установки БМ-21 "Град". Това съобщиха руски медии, като се позоваха на Алексей Кулемзин, който отговаря за Донецк, контролиран реално от руските сили още от 2014 г. насам.

В канала си в Telegram Кулемзин заяви, че това е "най-мащабният удар от 2014 г. насам" и публикува снимки на предполагаемите разрушения.

Украинските власти не са коментирали твърденията, че въоръжените им сили са обстрелвали Донецк.

Окупационните власти не съобщават за смъртни случаи, но държавната агенция ТАСС се позовава на изказване на Кулемзин в ефира на телевизионния канал "Русия-24" за петима ранени, сред които и дете.

Обстрелът бил по централата част на Донецк - засегнати са детска ясла, поликлиника, осем жилищни сгради и търговски център във Ворошиловския район.

Кулемзин добавя, че Министерството на извънредните ситуации в момента предприема всички необходими мерки за отстраняване на последиците от сутрешния обстрел. "Всички комунални служби също са заети с подобни дейности, за да осигурят движението по пътищата и да търсят евентуално още жертви под развалините", заключи той.