Бившият командир на босненските сърби Ратко Младич бе осъден на доживотен затвор. Хагският трибунал го призна за виновен за геноцид и престъпления срещу човечеството, включително за престъпленията в Сребреница, посочва Дойче веле, като прави ретроспекция за събитията.

Обвинителният акт е дълъг и включва най-тежките обвинения: за геноцид, тежки нарушения на Женевската конвенция, военни престъпления и престъпления срещу човечеството. В периода април 1992 - юли 1995 година под ръководството на генерал Младич босненската сръбска армия тероризираше населението на Босна и Херцеговина - неговите отряди нападаха градове и села, плячкосваха, опожаряваха, изнасилваха и избиваха несръбското население. Освен това генерал Младич е отговорен за тригодишната обсада и бомбардировките в Сараево, а не на последно място - и за планирането и извършването на клането в Сребреница през юли 1995 година.

Началото на геноцида

"Стреляйте само на месо! Човешко месо! Те нямат нищо - само няколко прости пушки. Това е всичко." Така гласи заповедта, която Ратко Младич издава по радиото при щурмуването на тогавашната защитена зона на ООН в Сребреница. И войниците го послушват: за няколко дни те прогонват от домовете им 30 хиляди бошняци - пред очите на холандските "сини каски". Около 8 хиляди мъже и момчета са избити, а телата им - захвърлени в масови гробове. Клането в Сребреница е най-ужасното престъпление в Европа след края на Втората световна война. Включително заради ролята на Младич в тогавашните събития чуждите медии го нарекоха "касапина на Балканите".

Снимка 325096

Източник: EPA/БГНЕС

Командир в Хърватия

Кариерата си Ратко Младич започва като убеден комунист. Той е роден през 1943 г. в Източна Босна. Когато е на две години, баща му, който е бил партизанин, е убит от бойци на хърватските усташки милиции. По-късно Младич завършва с отличие военната академия в Белград. В началото на войната в Хърватия през юни 1991 г. той е полковник от югославската армия и е назначен за командир на Девети корпус, разположен в района на хърватския град Книн. Задачата му е да организира сръбската съпротива срещу хърватската независимост. Под негово ръководство сърбите извършват тежки бомбардировки над градовете Сибеник и Задар и прогонват местното население от района.

Командващ в Босна и Херцеговина

През май 1992 г. Младич - вече произведен в генерал - е изпратен със същата задача в Босна и Херцеговина. Там той поема командването на босненските сръбски отряди, които се опитват да свържат контролираните от сърбите райони в Източна и Западна Босна. Лично генерал Младич заповядва обсадата и бомбардировките на Сараево. Макар официално да е бил подчинен на лидера на босненските сърби Радован Караджич, Младич е имал много силно влияние сред сръбското население в Босна. Така например през 1993 г. той успява да убеди босненско-сръбския парламент да отхвърли мирния план на межуднародните посредници Дейвид Оуен и Сайръс Ванс.

Издирван и задържан

На 25 юли 1995 - още преди подписването на Дейтънския мирен договор - Хагският трибунал за бивша Югославия подвига обвинения срещу Радован Караджич и Ратко Младич за престъпления, извършени в Босна и Херцегоина. Година по-късно новоизбраната президентка на Република Сръбска - Биляна Плавшич - освобождава Младич от поста му на началник на Генералния щаб. След това той се укрива - очевидно подпомогнат от сръбски политици и от военните. Но истински никога не се е крил - многократно е бил забелязван в ресторанти или на футболни мачове, охраняван от негови привърженици.

През май 2011 година Младич е арестуван в Сърбия, след като международната общност засилва неимоверно натиска си над сръбското правителство за неговото задържане. От шест години той е в затвора на Хагския трибунал. Процесът срещу него продължи 523 дни, по време на които бяха изслушани близо 600 свидетели. До последно Младич отричаше обвиненията, които дори нарече "отвратителни", а самия Хагски трибунал - "сатанински". Обвинението поrска доживотна присъда за 75-годишния днес генерал, а защитата настояваше той да бъде признат за невинен.