Съд в Обединените арабски емирства (ОАЕ) осъди на доживотен затвор самопровъзгласил се местен лидер на „Ислямска държава”. Той е осъден за това, че планирал серия от атаки, съобщава Агенция „Франс прес”, позовавайки се на медийни публикации.

Съдът в Абу Дабу признал за виновен 34-годишния емиратец Мохамед ал-Хашеми за планиране на атаки във „Формула 1” в града и клона на шведската верига за мебели Икея. Освен това той е признат за виновен и за планирането на убийството на неназован лидер в Емирствата.

Съпругата на Хашеми, също е местна жителка, бе екзекутирана през юли миналата година заради вдъхновеното от джихадисти убийство на американска учителка.

Припомняме, че учителката бе убита в мол в Абу Даби през декември 2014 г., месец след ареста на съпруга на убийцата.

„The National” цитира свидетел, който заявил пред съда, че Мохамед ал-Хашеми е посочил себе си като емир на джихадистка група. Освен това, според обвинението, той е дарил около 80 000 дирхама (21 800 долара) на „Ал Кайда”.

Той и съпругата му планирали терористични атаки в страната в отговор на позицията на ОАЕ срещу „Ислямска държава”, пише вестникът, цитирайки прокурорите.

ОАЕ е член на ръководената от САЩ коалиция, която от средата на 2014 г. бомбардира контролирани от терористичната групировка части на Сирия и Ирак.

Двойката е извършила символична церемония, за да се врече във вярност на лидера на „Ислямска държава” Абу Бакр ал-Багдади, разказва свидетел.

Международни медии нямат достъп до тези съдебни процеси.