Противовъздушната отбрана на Украйна е свалила общо 28 дрона тази нощ. Общо пуснатите от руската армия безпилотни летателни апарати са 33.

Украйна е била атакувана от посока север - Белгородска област, и от юг - Крим и по-точно от установката на нос Чауда. Противовъздушната отбрана е работила в шест области.

Силите на отбраната в южното направление заявяват, че атаката е била насочена към пристанищната инфраструктура по Дунава.

Свалени са 4 дрона в Николаевска област и 10 в Одеска. Има нанесени поражения на складови помещения в пристанищна инфраструктура в Измаилския район, Одеска област, възникналите пожари са ликвидирани. Има информация за един ранен гражданин.

Още три дрона са атакували и Херсонска област. На този етап няма никаква информация за дроновете в тази област.

ISW: Русия напредва, докато Украйна договаря нова военна помощ

ISW: Русия напредва, докато Украйна договаря нова военна помощ

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW)

В изявление на районната администрация се казва, че са нанесени щети по пристанищна инфраструктура, складови помещения и промишлени обекти. На снимки, публикувани от администрацията, се виждат повредени складове, предполагаемо за зърно.

От септември месец и дори от по-рано, август месец, периодично Русия се цели в пристанищата на Украйна в южните области, които останаха относително незасегнати в първата година на войната. Съвсем явно тези удари започнаха след като Руската федерация се оттегли от т.нар. Зърнена сделка за износ на украински стоки през Черно море, която бе сключена под егидата на ООН и с посредничеството на Турция. След като споразумението не бе подновено за нов срок, руската армия започна да нанася удари по инфраструктурата, която позволява на Украйна за поднови макар и частично износа си към трети страни.

В отговор на хода на Москва Киев създаде временен "хуманитарен коридор" за товарни кораби и оттогава няколко кораба напуснаха черноморските пристанища на Украйна.