Тази нощ в украинската столица се разнесоха няколко силни експлозии, системата за противовъздушна отбрана се задейства, съобщи Би Би Си.

От администрацията на Киев съобщиха, че по предварителна информация падащите отломки са регистрирани в Оболонски, Шевченковски, Соломенски и Дарницки райони на столицата.

"Експлозии в Киев. Няколко са в Соломенски район. А в Шевченковски, на територията на зоологическата градина, са паднали отломки от ракети", заяви кметът на Киев Виталий Кличко.

По информация на Укринформ са били чути силни взривове и е била обявена официална тревога за уведомяване на населението.

Междувременно журналисти от Kyiv Independent съобщиха за поне десет силни експлозии, а местни канали в Telegram също споменаха за взривове в Черкаска област.

Ръководителят на администрацията на президента на Украйна Андрий Ермак потвърди, че системите за противовъздушна отбрана на страната са активирани в отговор на ситуацията.

По-рано в по-голямата част от Украйна беше обявена въздушна тревога.

Това е осмото въздушно нападение срещу украинската столица от началото на май, а местните украински власти заявиха, че е било най-плътното и мощно по своята интензивност.

Ръководителят на военната администрация на Киев Сергей Попко докладва, че атаката е била комплексна - от различни посоки и с различни средства - дронове, крилати ракети, а вероятно и ракети от балистичен тип. "Изключително интензивна по своята плътност с максимално количество ракети, изстреляни в малък промеждутък във времето.

На този етап информацията е, че по-голяма част от ракетите са били прихванати и неутрализирини от ПВО.

Соломенския район са въдникнали най-много щети - пожар е възникнал в административна сграда, както и няколко автомобила да били подпалени. Кметът на Киев Виталий Кличко съобщи, че по предварителни данни трима души са пострадали именно в Соломенския район.