Два въоръжени безпилотни летателни апарата са били насочени към иракската въздушна база "Айн ал-Асад", където са разположени американските сили и други международни сили в Западен Ирак, каза източник от службите за сигурност и правителствен източник пред Ройтерс във вторник.

Атаката в ранните часове на вторник, за която източниците казаха, че не е причинила жертви или щети, е последната от поредица атаки срещу американски войски в Ирак и Сирия, докато напрежението нараства около войната Израел-"Хамас".

Американските и коалиционните войски са били атакувани най-малко 23 пъти с ракети и дронове в Ирак и Сирия от 17 до 30 октомври, според уебсайта на Министерството на отбраната на САЩ, който цитира високопоставен служител на отбраната на САЩ.

Група, наречена "Ислямска съпротива в Ирак", одобри атаката от вторник.

В понеделник четири ракети "Катюша" бяха изстреляни по иракската военновъздушна база "Айн ал Асад", атака, поета от същата група.

Подкрепяните от Иран милиционерски групировки в Ирак последователно настояваха за експулсирането на американските войски, след като американски въздушен удар в Багдад уби високопоставения ирански генерал Касем Солеймани и командира на иракската милиция Абу Махди ал-Мухандис през 2020 г. Оттогава милиционерските групи прибягнаха до ракетни атаки по Силите на САЩ в страната и посолството в Багдад.

Хиляди в Близкия изток зоват за отмъщение 1 г. от убийството на Касем Солеймани

Хиляди в Близкия изток зоват за отмъщение 1 г. от убийството на Касем Солеймани

Хиляди иракчани се събраха на демонстрация

Тези атаки спряха, когато министър-председателят Судани пое властта миналата година.

Призивите за експулсиране на американските войски също са относително тихи оттогава. Но тези искания, заедно с атаките, се възобновиха във връзка със засилените израелски бомбардировки над Газа.

В последния подобен призив, в понеделник, иракският политик Хади Ал-Амири, лидер на политическата и военна организация Бадр, близка до Иран, призова правителството да "вземе всички необходими мерки, за да определи сериозен, конкретен и краткосрочен график за излизането на международните коалиционни сили от Ирак".

Призивът на Амири идва няколко дни, след като иракският шиитски духовник Муктада ал-Садр призова иракското правителство и законодателите да закрият посолството на САЩ в Багдад в отговор на "неограничената подкрепа" на Вашингтон за Израел.

Иран иска примирие в Газа и обвинява САЩ за забавянето му

Иран иска примирие в Газа и обвинява САЩ за забавянето му

Отрича да стои зад съпротивата на палестинците