Хиляди иракчани се събраха на демонстрация, за да заклеймят "американските окупатори" точно една година от убийството на иранския командир Касем Солеймани и Абу Махди ал Мухандис от Хашд аш Шааби - паравоенната проиранска групировка, информира АФП.

Преди година Солеймани и Мухандис бяха убити при планирана атака на САЩ с безпилотен самолет в Ирак. Вашингтон и Техеран бяха на ръба на война. Годишнината от тяхната смърт в Багдад също се отбелязва от техни поддръжници в Сирия, Ливан, Йемен и на други места.

Иран размаха пръст на САЩ

Иран размаха пръст на САЩ

Островът е в близост до входа на стратегическия Ормузки проток

В Ирак демонстрацията е организирана от Хашд аш Шааби. Хиляди се събраха в събота вечерта на мястото до международното летище в Багдад, където САЩ нанесоха удар по два автомобила и убиха Солеймани, Мухандис и други осем души.

Събралите се хора оплакаха "мъчениците" и осъдиха Големия Сатана - САЩ.

Разузнаването на САЩ: Иран постави флота си в бойна готовност

Разузнаването на САЩ: Иран постави флота си в бойна готовност

Техеран прехвърлял в Ирак ракети

Улиците, водещи към централния площад "Тахрир" в Багдад, са изпълнени с хиляди протестиращи, информира ДПА. Участниците в демонстрацията носеха портрети на Солеймани и Мухандис. Те носеха лозунги с искане американските войници да се изтеглят от Ирак, а също скандираха да се отмъсти за смъртта им.

Засилени са мерките за сигурност в иракската столица. Министерството на вътрешните работи обяви, че е изготвен план за охрана на протестите. Засилени са мерките и в Зелената зона на Багдад, където са разположени посолствата.

МААЕ: Иран обогатява уран до 20%

МААЕ: Иран обогатява уран до 20%

Ново напрежение в Близкия изток

В събота командирът на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция Хосейн Салами отправи предупреждение, че Иран ще отговори, ако врагът предприеме действия срещу държавата.

По-рано тази седмица САЩ показаха мускули с прелитане на бомбардировачи Б-52 над Персийския залив.

Американският самолетоносач USS Nimitz патрулира в региона от края на ноември, но американски медии съобщават тази седмица, че временно изпълняващият длъжността министър на отбраната Кристофър Милър е наредил самолетоносачът да се върне в САЩ.

Иран: Убийството на Сюлеймани е акт на терор от САЩ

Иран: Убийството на Сюлеймани е акт на терор от САЩ

Техеран с позиция

В четвъртък иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф предупреди, че президентът Доналд Тръмп се опитва да провокира война с Иран.

Преди дни стана ясно, че Иран е засилил ядрената си програма.