Иранският външен министър Мохамeд Джавад Зариф се включи в "Туитър" днес, за да поздрави за Нова година своите последователи и използва възможността да атакува президента на САЩ Доналд Тръмп. Въпреки че не споменава по име Тръмп, Зариф твърди, че през последните четири години, докато той беше в Белия дом, е предизвикал "кръвопролития, терор и жестокост".

"Докато приключваме една година на страдание, нека се надяваме на ново начало през следващата година, слагайки край на безумната епоха на презрение към правото и мултилатерализма - четиригодишна епоха, която предизвика толкова много кръвопролития, терор и жестокост. Нека се обединим, за да направим 2021 година спокойна, здрава и щастлива Нова година", написа Зариф.

Иран убеден: Убийството на ген. Солеймани доведе до края на тръмпизма

Иран убеден: Убийството на ген. Солеймани доведе до края на тръмпизма

Това обяви иранският президент Хасан Рохани

По време на президентския мандат на Тръмп напрежението между САЩ и Иран се изостри, след като Вашингтон се оттегли от ядреното споразумение между световните сили и Техеран от 2015 г. и извърши удар, в който беше убит иранският генерал Касем Солеймани.

Иран "ще защитава открито и пряко своя народ, сигурност и жизненоважни интереси" на фона на усилената подготовка (за военни действия) на американските военни в близост до границите му, като Техеран бил получил разузнавателна информация от Ирак за "заговор за изфабрикуване на предлог за война", изтъкна още първият дипломат на Ислямската република.

"Вместо да се борят с Covid в САЩ, Тръмп и хората му пилеят милиарди, за да летят с (бомбардировачи) B-52 и да изпращат армади в нашия регион", добави Зариф.

Зариф не даде повече подробности за доказателствата, които Иран е получил. По-рано той се подигра на Тръмп за публикуване на снимка на неидентифицирани ракети, за които САЩ твърдят, че показват отговорността на Иран за ракетната атака срещу американското посолство в Багдад на 20 декември, като настоя, че Тръмп използва "безполезна снимка да обвинява безразсъдно Иран" и припомня, че "последния път" САЩ "съсипа" Близкия изток с нахлуването в Ирак под фалшив предлог.