За втори път този месец американски стратегически бомбардировачи прелетяха над Персийския залив. САЩ демонстрират сила с цел сдържане на Иран от предприемане на атака срещу американски или съюзнически бази в региона, информира АП.

Висш военен представител на САЩ коментира, че полетът на два бомбардировача Б-52 е в отговор на сигналите, че Иран може би планира нападения срещу съюзнически цели в съседен Ирак и на други места в региона през следващите дни.

Иран убеден: Убийството на ген. Солеймани доведе до края на тръмпизма

Иран убеден: Убийството на ген. Солеймани доведе до края на тръмпизма

Това обяви иранският президент Хасан Рохани

Мисията на бомбардировачите, започнала от военновъздушна база в Северна Дакота, отразява засилващите се притеснения във Вашингтон в последните седмици от управлението на Доналд Тръмп, че Иран ще предприеме ответни действия срещу американците за убийството на иранския генерал Касем Солеймани на 3 януари тази година. Тогава Ислямската република отговори с изстрелване на балистични ракети към военна база в Ирак, причинявайки мозъчно сътресение на около 100 американски войници.

Миналата седмица пък беше предприета ракетна атака по американското посолство в Багдад от подкрепяни от Иран шиитски милиции. Няма загинали при нападението.

Зариф отхвърли твърденията, че Иран стои зад атаката над американското посолство в Багдад

Зариф отхвърли твърденията, че Иран стои зад атаката над американското посолство в Багдад

По думите му твърденията на Тръмп са без доказателства

Централното командване на САЩ обяви, че полетът на бомбардировачите е отбранителен ход.

Вашингтон е в процес на съкращаване на военното си присъствие в Ирак от 3000 на 2500 войници.

Миналата седмица американска подводница направи необичайно преминаване през Ормузкия проток. В началото на декември два бомбардировача Б-52 летяха от база в Луизиана до Близкия изток. Този полет бе повторен тази седмица. Два бомбардировача на САЩ летяха от база в Северна Дакота до западната част на Персийския залив и обратно.

Напрежението с Иран ескалира с убийството през ноември на иранския ядрен учен Мохсен Фахризадех.