Шефът на иранската ядрена програма Мохсен Фахризадех е бил убит близо до Техеран. Това съобщи иранската полуофициална новинарска агенция "Фарс", цитирана от "Ройтерс".

Според световната информационна агенция вероятно целта на нападението е да провокира конфронтация между Иран и неговите врагове през последните седмици от мандата на президента на САЩ Доналд Тръмп.

Уточнява се, че нападението е извършено в Абсард, източно от иранската столица.

Според Израел и Запада убитият е оглавявал военната ядрена програма на Иран, по-конкретно за създаването на ядрена бомба до нейното разформироване през 2003 г., като според еврейската държава той е неин "баща". Западът и Израел обвиняват Техеран, че тайно се е опитал да я възстанови.   

Държавната телевизия Press TV подчерта, че първоначалните информации идват от "неофициални източници", но държавната телевизия IRIB също съобщава за убийството. В други информации се казва, че Фахризадех е ранен при нападението и е хоспитализиран, а някои твърдят, че има и други жертви при удара.

Агенти на Мосад ликвидирали втория в "Ал Кайда" на улицата в Техеран

Агенти на Мосад ликвидирали втория в "Ал Кайда" на улицата в Техеран

Иран отрича

От своя страна ядрената агенция на Иран обяви, че изобщо нямало инцидент, в който да е замесен ядрен учен. По-късно обаче иранското военно министерство излезе с изявление, потвърждаващо смъртта на Фахризадех. Той не е бил убит на място, а бил ранен, но е починал по-късно от раните си в болница. Според иранските военни той е бил нападнат от засада от "въоръжени терористи", които са влезли в престрелка с неговите охранители, като нападателите са използвали и бомба, без да се уточнява по какъв начин.  

Командирът на Иранската революционна гвардия заяви, след като информацията се появи, че Иран ще отмъсти за убийствата на своите ядрени учени, както е било в миналото.

Военният съветник на иранския върховен водач аятолах Али Хаменеи се зарече да нанесе удар срещу убийците Фахризадех.

"Ще ударим като гръм по убийците на този мъченик и ще ги накараме да съжаляват за действията си", предупреди в "Туитър" Хосейн Деган, също военен командир.

По-късно иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф обяви, че подозира Израел за убийството.

"Терористи убиха днес виден ирански учен. Това малодушие - със сериозни индикации за израелска роля - показва отчаяно подстрекателство към война на извършителите. Иран призовава международната общност и особено ЕС да сложат край на срамните си двойни стандарти и да осъдят този акт на държавен терор", написа Зариф в "Туитър".

Иран обвини Израел за убийството на ядрения учен

Иран обвини Израел за убийството на ядрения учен

Зариф не представи доказателства

Зариф не представи доказателства относно степента на предполагаемото израелско участие в убийството на Фахризадех.

През 2018 г. по време на презентация, която лобира пред администрацията на американския президент Доналд Тръмп да се оттегли от ядреното споразумение между Техеран и световните сили, израелският премиер Бенямин Нетаняху специално открои Фахризадех.

САЩ наложиха санкции срещу Фахризадех през 2008 г., а миналата година наложиха санкции на организацията, която той оглавява, известна с фарси съкращението SPND. Групата "Шахид Карими" работи по проекти, свързани с ракети и експлозиви за иранската Организация за отбранителни иновации и изследвания.

Израел предупреди САЩ да не се връща към иранската ядрена сделка

Израел предупреди САЩ да не се връща към иранската ядрена сделка

Нетаняху не спомена по име Байдън, но се предполага, че се обръща към него

Министерството на финансите на САЩ заяви, че организацията контролира ядрените изследвания за Иран и е активна в обучението на нови учени.

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп планира допълнително да затегне санкциите си срещу Иран, преди новоизбраният президент Джо Байдън да встъпи в длъжност и да се върне към иранското ядрено споразумение.

Напрежението между Вашингтон и Техеран се повиши, след като Тръмп се отказа от ядреното споразумение на Обама с Иран през 2015 г. и възстанови тежките икономически санкции, за да окаже натиск върху Техеран да договори по-сериозни ограничения на ядрената си програма, разработването на балистични ракети и подкрепата за прокси сили в Близкия изток.

МААЕ: В момента Иран няма ресурси за ядрена бомба

МААЕ: В момента Иран няма ресурси за ядрена бомба

Но обогатеният уран надхвърля договореното