Ръководителят на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) заяви пред австрийския вестник Die Presse, че на този етап Иран не разполага с достатъчно обогатен уран, за да направи ядрена бомба по официалното определение на атомния надзор на ООН.

"Иранците продължават да обогатяват уран и то в много по-висока степен, отколкото са се ангажирали. Това нараства с всеки месец ", каза Рафаел Гроси в интервюто, цитирано от агенция Ройтерс.

Той отказа да прогнозира кога Техеран би имал бомба.

МААЕ определя значително количество като приблизително количество ядрен материал, за който не може да се изключи възможността за производство на ядрено взривно устройство.

Агенцията заяви в най-новия си доклад за Иран, че запасите от обогатен уран в Ислямската република сега надхвърлят десет пъти лимита, определен в ядрената сделка със световните сили от 2015 г.

Иран опитал да се меси в изборите в САЩ

Иран опитал да се меси в изборите в САЩ

"Туитър" е блокирал местни акаунти

Ограничението беше определено на 300 килограма (661 паунда) обогатен уран в определена съставна форма, което е еквивалентно на 202,8 кг уран, докато запасите на Иран към септември бяха над 2,105 кг.

Иран постепенно намали спазването на сделката от 2015 г. в отговор на оттеглянето на американския президент Доналд Тръмп от споразумението през май 2018 г.