Вторият в командването на "Ал Кайда" е убит в Иран през август от израелски агенти, които са действали от името на САЩ, пише "Ню Йорк таймс", позовавайки се на източници от разузнаването.

Абдула Ахмед Абдула, с псевдоним Абу Мухамад ал Масри, е ликвидиран от двама агенти на Мосад на мотоциклет в Техеран. Той е обвиняван за организирането на бомбени атентати в две американски посолства в Африка.

Масри се разглеждаше като вероятен наследник на Айман ал Зауахири, настоящият лидер на "Ал Кайда".

Не е ясно САЩ каква роля имат в убийството на родения в Египет екстремист, извършено на 7 август, на годишнината от бомбените атаки в посолствата. Американският вестник отбелязва, че Вашингтон е следял Масри и други екстремисти от групировката в Иран в продължение на години.

Масри е убит заедно с дъщеря си, вдовица на сина на Осама бин Ладен, Хамза бин Ладен.

Ликвидираният терорист е "задържан" в Иран от 2003 г., но от 2015 г. живеел свободно в квартал на Техеран.

Американски източници от контраразузнаването вярват, че иранските власти може би са му позволили да живее там, за да го използват като примамка за залавяне на американски агенти.

"Ню Йорк таймс" отбелязва, че убийството е извършено на фона на геополитическо напрежение и задкулисни интриги. Вестникът пише още, че през последните месеци е имало слухове за смъртта на лидера на групировката, но никога не са били потвърждавани. Нито една държава не потвърждава публично.

58-годишният Масри бе в списъка на ФБР на най-издирваните лица заради атентатите в Кения и Танзания, при които загинаха 224 души и стотици бяха ранени. ФБР предлагаше награда от 10 милиона долара за предоставяне на информация за задържането му.

Министерство на външните работи на Иран опроверга информацията за присъствие на членове на "Ал Кайда" на негова територия. 

Официалният представител на МВнР на Иран Саид Хатибзад решително отхвърля присъствието на каквито е да е членове на групировката в Иран и призовава американските медии да не прокламират холивудски сценарии, харесващи се на американските и ционистките власти, се посочва в съобщение на ведомството.

Хатибзад също посочва, че "Ал Кайда" е рожба на грешната американска политика и на нейните съюзници в региона, а с информацията за присъствие на терористи в Иран САЩ и Израел се опитват да снемат от себе си отговорността за престъпните действия на такива и други терористични групировки.