Иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф твърди, че имало "сериозни индикации за израелска роля" в убийството на ирански ядрен учени по-рано днес, съобщават световните осведомителни агенции.

"Терористи убиха днес виден ирански учен. Това малодушие - със сериозни индикации за израелска роля - показва отчаяно подстрекателство към война на извършителите", написа Зариф в профила си в "Туитър".

Той също така призова международната общност, и особено Европейския съюз, да "прекратят срамните си двойни стандарти и да осъдят този акт на държавен терор".

Ликвидираха шефа на ядрената програма на Иран
Обновена

Ликвидираха шефа на ядрената програма на Иран

Според Запада той е оглавявал опитите за създаване на ядрена бомба

Зариф не представи доказателства относно степента на предполагаемото израелско участие в убийството на Фахризадех.

През 2018 г. по време на презентация, която лобира пред администрацията на американския президент Доналд Тръмп да се оттегли от ядреното споразумение между Техеран и световните сили, израелският премиер Бенямин Нетаняху специално открои и посочи Фахризадех по име.

САЩ наложиха санкции срещу Фахризадех през 2008 г., а миналата година наложиха санкции на организацията, която той оглавява, известна с фарси съкращението SPND. Групата "Шахид Карими" работи по проекти, свързани с ракети и експлозиви за иранската Организация за отбранителни иновации и изследвания.

Фахризадех отдавна е определян от Запада и Израел като ръководител на секретна програма за създаването на атомна бомба, спряна през 2003 г., за която Израел и САЩ обвиняват Техеран, че се опитва да възстанови тайно. Иран отдавна отрича да се опитва да използва ядрената енергия за военни цели.