Израелският премиер Бенямин Нетаняху изпрати ясно предупреждение към американските власти да не се присъединяват отново към иранската ядрена сделка, предаде "Спутник".

"Не трябва да има връщане към предишното ядрено споразумение. Трябва да се придържаме към безкомпромисна политика, за да гарантираме, че Иран няма да разработва ядрено оръжие ", каза Нетаняху, изказвайки се на панихида за първия израелски премиер Давид Бен-Гурион в неделя.

"Благодарение на нашата решителна позиция срещу ядреното оръжие на Иран и на нашето противопоставяне на ядреното споразумение с Иран, много арабски страни коренно промениха своя подход към Израел", добави Нетаняху.

Британия призова САЩ да се върне към иранската ядрена сделка

Британия призова САЩ да се върне към иранската ядрена сделка

Великобритания очаква с нетърпение Иран да спазва сделката, заяви британският военен министър Бен Уолъс

Израелският министър-председател не спомена Джо Байдън по име, но множество израелски информационни агенции, включително The Jerusalem Post, i24 и ynet, приеха, че забележките са не толкова фино послание към предполагаемия избран президент.

Байдън изрази готовност да се върне към ядрената сделка, като написа статия през март / април 2020 г., в която посочи, че повторното влизане на САЩ в сделката ще изисква "стриктно спазване на сделката" от иранската страна. На други места кампанията му намеква за възможността за "предоговаряне" на знаковия договор.

Припомняме, че преди дни Обединеното кралство призова САЩ да подкрепят Съвместния всеобхватен план за действие (JCPOA) по ядрената програма на Иран и очаква с нетърпение Иран да изпълняват задълженията си.

JCPOA бе подписан от Иран, постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН (Русия, Великобритания, Китай, САЩ, Франция) и Германия през 2015 г. Сделката ограничи ядреното развитие на Техеран в замяна на премахването на санкциите на ООН и едностранните ограничителни мерки на САЩ и ЕС.

Тръмп обсъжда противодействие на иранската агресия с премиера на Ирак

Тръмп обсъжда противодействие на иранската агресия с премиера на Ирак

Сключват се споразумения до $8 млрд. между Ирак и 5 американски компании - Honeywell, Baker Hughes, GE, Stellar и Chevron

През 2018 г. САЩ обявиха оттеглянето си от JCPOA и наложиха икономически санкции срещу Иран. Техеран обяви петата фаза на отказ от ядрената сделка през януари 2020 г.