Президентът Доналд Тръмп и премиерът на Ирак се срещнаха в четвъртък, за да обсъдят начините за противодействие на иранската агресия в региона, заплахите от спящи клетки на "Ислямска държава" и желанието на президента да намали американските военни в страната, съобщава АП.

Сега в Ирак има повече от 5000 американски войници. Миналия месец топ американски генерал за Близкия изток заяви, че вярва, че САЩ ще запазят по-малко, но трайно присъствие в страната. Морският генерал Франк Маккензи, командирът на централното командване на САЩ, заяви, след като се срещна с новия премиер на Ирак Мустафа ал Кадими, че той вярва, че иракчаните приветстват американските и коалиционните войски, особено в продължаващата борба в предотвратяване на бойци от ИС да завземат отново страната.

Макензи не би казал колко американски войски могат да останат. Но той коментира, че иракските конвенционални сили сега действат самостоятелно. Американските и коалиционните сили продължават да провеждат обучения и антитерористични операции, включително с иракските командоси. Всички окончателни решения, ще бъдат съгласувани с правителството на Ирак.

Ал Кадими, който е подкрепен от САЩ, встъпи в длъжност през май, когато отношенията на Багдад с Вашингтон бяха несигурни след убийството на иранския генерал Касем Солеймани при удара с дронове на летището в Багдад.

Попитан дали носи някакви съобщения от Техеран след неотдавнашно посещение там, Ал Кадими коментира пред "Асошиейтед прес", преди да замине за Вашингтон: "Ние не сме в ролята на пощальон в Ирак."

САЩ признава културните и религиозни връзки между Иран и Ирак, но администрацията иска да намали дестабилизиращото влияние на Иран, често упражнявано от иранските милиции, върху политическата и сигурността в Ирак.

САЩ иска да се увери и че ограничените ресурси на централното правителство на Багдад също намират път до кюрдския автономен регион в Северен Ирак.

Държавният секретар Майк Помпео, който се срещна в сряда с министъра на външните работи на Ирак Фуад Хюсеин, заяви, че САЩ са решени да помогнат на Ирак да си върне и поддържа сигурността, въпреки изказаното от Тръмп желание да намали и след това да премахне присъствието на американските войски там. Въоръжените групировки не са под пълния контрол на иракския премиер и тези групи трябва да бъдат заменени от местната полиция възможно най-скоро, САЩ могат и ще помогнат, коментира Помпео.

Иракският премиер заяви пред Помпео, че в момента Ирак не се нуждае от пряка военна подкрепа и че нивата на помощ ще зависят от променящия се характер на заплахата. Три години откакто Ирак обяви победа над ИС, спящите клетки продължават да извършват атаки в северната част на страната.

Помпео и иракският външен министър изразиха надежда, че с подобряването на ситуацията със сигурността ще има по-голямо икономическо сътрудничество между двете страни, особено в енергийния сектор.

В сряда министърът на енергетиката Дан Бройлет обяви енергийни споразумения на стойност до 8 милиарда долара между иракските министерства на нефта и електричество и пет американски компании - Honeywell, Baker Hughes, GE, Stellar и Chevron.

Бройлет каза, че частните инвестиции на САЩ ще помогнат на иракския енергиен сектор и подчерта необходимостта от Ирак да намали зависимостта си от енергията на Иран.

САЩ ще отпуснат $204 милиона хуманитарна помощ за Ирак

САЩ ще отпуснат $204 милиона хуманитарна помощ за Ирак

Средствата ще отидат за жилища, здравеопазване, храна и канализация, каза Майкъл Помпео