Обединеното кралство призовава САЩ да подкрепят Съвместния всеобхватен план за действие (JCPOA) по ядрената програма на Иран и очаква с нетърпение Иран да изпълняват задълженията си. Министърът на отбраната на Обединеното кралство Бен Уолъс обяви това в четвъртък в ефира на телевизионния канал Sky News.

"Подкрепяме JCPOA, който беше опит на няколко държави да принуди Иран да спазва ядрените условия (сделка) в замяна на облекчаване на режима на санкции. Вярваме, че това е най-добрият път към мир и стабилност и ще продължим да го подкрепяме. Призоваваме САЩ да се върнат в подкрепата на JCPOA, както и иранците да гарантират изпълнението на тези условия", каза той.

JCPOA бе подписан от Иран, постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН (Русия, Великобритания, Китай, САЩ, Франция) и Германия през 2015 г. Сделката ограничи ядреното развитие на Техеран в замяна на премахването на санкциите на ООН и едностранните ограничителни мерки на САЩ и ЕС.

През 2018 г. САЩ обявиха оттеглянето си от JCPOA и наложиха икономически санкции срещу Иран. Техеран обяви петата фаза на отказ от ядрената сделка през януари 2020 г.

Иран се връща към ядрените ангажименти, ако САЩ отменят санкциите

Иран се връща към ядрените ангажименти, ако САЩ отменят санкциите

Иран "автоматично" ще се върне към изпълнение на ядрените си ангажименти