Иран "автоматично" ще се върне към изпълнение на ядрените си ангажименти, ако новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън отмени наложените през последните две години санкции. Това увери външният министър на Ислямската република Мохамед Джавад Зариф, цитиран от АФП.

Иран: Всяка атака на САЩ ще се изправи пред смазващ отговор

Иран: Всяка атака на САЩ ще се изправи пред смазващ отговор

Израел: Могат да се сблъскат с военната мощ на САЩ - а може би и на други страни

Връщането на Техеран към изпълнение на ангажиментите си "може да бъде направено автоматично и не са необходими условия или дори преговори", каза той.

Напрежението между САЩ и Ислямската република ескалира, след като президентът Доналд Тръмп едностранно изтегли страната от ядреното споразумение през 2018 г. и въведе санкции. Байдън обаче се очаква да предложи на Техеран "надежден път назад към дипломация".

Зариф подчерта, че "Америка е задължена да прилага Резолюция 2231 като член на ООН и Съвета за сигурност", тъй като резолюцията потвърждава ядрената сделка от 2015 г.

Тръмп искал да атакува ядрен обект в Иран

Тръмп искал да атакува ядрен обект в Иран

Разпитал военните, но накрая се отказал

Ако резолюцията бъде изпълнена и санкциите бъдат отменени, и няма пречки пред икономическата дейност на Иран, то тогава Ислямската република ще изпълни задълженията си по договора, увери Зариф.

Той описа Байдън "като опитен във външната политика", с когото се познава от 30 г.

Щом влезе в Белия дом, Байдън може да "отмени всички тези санкции с три изпълнителни заповеди", смята иранският топ дипломат.

Ако администрацията на Байдън направи това, Иран бързо ще поднови изпълнението на задълженията си. Връщането на Вашингтон обаче може да изчака. Следващата фаза е необходимостта да договорим връщането на САЩ, което не е приоритет. Приоритетът на САЩ е да прекрати закона, който е в нарушение на споразумението, подчерта Зариф.

В понеделник "Ню Йорк таймс" писа, че миналата седмица Тръмп е обсъждал с топ съветници възможността за нанасяне на удари по ядрени обекти на Ислямската република. Американският лидер обаче е бил разубеден след предупреждение, че подобна атака може да прерасне в по-голям конфликт в последните седмици от управлението му.