Всяка американска атака срещу Иран ще бъде изправена пред "смазващ" отговор, заяви говорител на иранското правителство във вторник, след съобщения, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е поискал опции за удар по главния ядрен обект на Иран миналата седмица, но решил да не го прави, съобщава "Ройтерс".

"Всяко действие срещу иранската нация със сигурност ще бъде изправено пред съкрушителен отговор", заяви говорителят Али Рабией в официален уебсайт на правителството.

Тръмп по-рано се е консултирал относно възможността да атакува завода за обогатяване на уран в Натанц, но е бил разубеден от съветници за тази възможност.

Един от съветниците, държавният секретар Майк Помпео, трябва да посети Израел, който отдавна намеква за възможни военни действия срещу Иран.

"Ако бях на мястото на иранците, нямаше да се чувствам спокойно" след доклада, каза израелският енергиен министър Ювал Щайниц, добавяйки, че не е бил запознат с обсъжданията в Овалния кабинет миналия четвъртък.

"Много е важно иранците да знаят, че ако наистина се стремят към високи нива на обогатяване в посока на ядреното оръжие, те могат да се сблъскат с военната мощ на Съединените щати - а може би и на други страни", каза Щайниц пред израелското армейско радио.

Иран твърди, че ядрената му програма е за мирни нужди. Рабией обвини Израел в "психологическа война" срещу Иран. "Аз лично не предвиждам, че е вероятно те (САЩ) да искат да причинят несигурност в света и региона", каза Рабией.

Тръмп искал да атакува ядрен обект в Иран

Тръмп искал да атакува ядрен обект в Иран

Разпитал военните, но накрая се отказал