Управлението на "лудия убиец" Доналд Тръмп скоро ще приключи и ситуацията в Близкия изток ще се стабилизира, след като той си отиде. Това обяви иранският президент Хасан Рохани, цитиран от световните осведомителни агенции.

Визирайки наближаващата годишнина от убийството на ген. Касем Солеймани по време на излъчвано по телевизията заседание на правителството, Рохани предположи, че "една от последиците от това безсрамно и глупаво дело е краят на тръмпизма. След няколко дни управлението на този див и луд убиец ще свърши и цялата история на неговия режим ще отиде на бунището на историята".

Тръмп пак обвини Иран

Тръмп пак обвини Иран

Причината е Багдад

"Уверен съм, че след Тръмп ситуацията по отношение на сигурността и стабилността в региона ще се подобри значително", добави иранският държавен глава.

Характеризирайки Солеймани като "национален герой" и "източник на гордост за всички страни в региона и целия мюсюлмански свят", Рохани предположи, че убийството му е "отмъщение" срещу Иран и други независими страни в региона, "отмъщение срещу великите нации, които застанаха срещу заговорите на САЩ и ционистите".

Иранският президент продължи, като изтъкна, че терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава") била "наемна" сила за САЩ и Израел, като твърди, че Тел Авив бил предоставил на джихадистите оръжие и че и двете страни са се възползвали "от сътресенията и несигурността в региона".

Рохани предупреди, че смъртта на Солеймани няма да остане ненаказана, предполагайки, че ако "отрежете ръцете на нашия командир, ние ще ви отрежем краката от региона".

В неделя се навършва една година от убийството с дрон на Касем Солеймани, извършено от САЩ на международното летище в Багдад. Той беше един от най-уважаваните и почитани генерали и публични личности в Иран. Миналата седмица Пентагонът изрази опасения от "повишен риск" от нападение от Иран или групировки, подкрепяни от Техеран, срещу американски обекти в Близкия изток.