Американски стратегически бомбардировачи излетяха от Съединените щати и прелетяха над участък от Близкия изток в четвъртък, изпращайки пряко послание за възпиране на Иран, съобщава АП.

Полетът на двата B-52H Stratofortress над региона, втора подобна мисия за по-малко от месец, има за цел да подчертае продължаващия ангажимент на САЩ към Близкия изток, дори когато администрацията на президента Доналд Тръмп изтегли хиляди войници от Ирак и Афганистан.

Тежките бомбардировачи с голям обсег на действие, които могат да носят както конвенционални, така и ядрени оръжия в Близкия изток се възприемат от противниците на САЩ като провокативна демонстрация на сила.

"Способността да летим със стратегически бомбардировачи по света в непрекъсната мисия и да ги интегрираме бързо с множество регионални партньори демонстрира нашите близки работни взаимоотношения и общата ни ангажираност към регионалната сигурност и стабилност", коментира генерал Франк Маккензи, водещият командващ за Близкия изток.

Съкращенията на войските, съчетани с предстоящото напускане на ударната група на самолетоносача USS Nimitz в Персийския залив, засилиха опасенията на съюзниците, че САЩ изоставят региона. Тези притеснения се усложняват от опасенията, че Иран може да нанесе удар срещу САЩ или съюзници в отмъщение за убийството на иранския ядрен учен Мохсен Фахризаде.

Иран обвини за смъртта Израел, който е заподозрян в предишни убийства на ирански ядрени учени.

Американските служители виждат вероятна иранска ответна атака на първата годишнина от удар на САЩ, при който бе убит висшият ирански генерал Касем Солеймани и висши ръководители на иракската милиция близо до летището в Багдад в началото на януари.

Иран игнорира САЩ и обяви своя балистична ракета "мъченик Солеймани" с обхват 1400 км

Иран игнорира САЩ и обяви своя балистична ракета "мъченик Солеймани" с обхват 1400 км

И крилатата ракета "мъченик Абу Махди" с обсег над 1000 км

"Ние не търсим конфликт", обясни ген. Маккензи, "но трябва да останем ангажирани да реагираме на всякакви непредвидени обстоятелства или в опозиция на всяка агресия."

Високопоставен военен служител, който разговаря с малка група репортери с условие за анонимност, за да предостави подробности за мисията, заяви, че администрацията смята, че рискът от иранско нападение срещу американски или съюзнически интереси в региона е по-голям от нормалния и Пентагонът иска да гарантира, че Техеран ще си помисли два пъти, преди да направи каквото и да било.

Към проблемите се добавя и президентският преход в САЩ след победата на Джо Байдън през ноември над Тръмп. Официалният представител каза, че Иран или други противници често вярват, че САЩ може да реагират по-слабо или по-бавно по време на политически преход, което американските власти категорично отричат.

Официално наречени Stratofortress и неофициално известни като Big Ugly Fat Fellow, B-52 си спечелва трайна слава във Виетнам като предстоящо въздушно унищожение.

Полетът на бомбардировачите е през Атлантическия океан и Европа, след това прекосяват Арабския полуостров и летят надолу по Персийския залив, направят широка дъга близо до Катар и бреговата линия на Иран, преди да се върнат у дома. Полетът е координиран със съюзници на САЩ в региона, а самолети от Саудитска Арабия, Бахрейн и Катар летят с бомбардировачите.

Иран ускорява обогатяването на уран под земята

Иран ускорява обогатяването на уран под земята

Иран планира да монтира стотици по-модерни центрофуги за обогатяване на уран