Иран планира да монтира стотици по-модерни центрофуги за обогатяване на уран в подземен ядрен обект, което ще е в нарушение на споразумението със световните сили. Това се посочва в доклад на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), цитиран от "Ройтерс".

Израел предупреди учените си за ирански контраатаки

Израел предупреди учените си за ирански контраатаки

След убийството на "бащата" на иранската ядрена програма

Според осведомителната агенция това ще засили натиска върху новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън.

В конфиденциалния доклад на атомната агенция се казва, че Иран планира да монтира още три каскади с нови центрофуги IR-2m в подземния ядрен обект в Натанз, който изглежда е изграден да отстои на въздушни удари.

Съгласно ядреното споразумение Техеран може да използва само центрофуги първо поколение IR-1, които са по-малко ефективни.

Маас: Германия иска ново ядрено споразумение с Иран

Маас: Германия иска ново ядрено споразумение с Иран

Старото може да не е достатъчно, Иран да се съобрази с изискванията на западните страни

Наскоро Иран изгради една каскада със 174 машини IR-2m в Натанз. Планира да монтира още две каскади с други по-модерни модели в допълнение към 5060 центрофуги IR-1, които обогатяват от години в обекта, изграден за повече от 50 000 машини.

В доклада на международната агенция до страните членки се посочва, че "с писмо от 2 декември 2020 г. Иран информира агенцията, че операторът на завода за обогатяване в Натанз възнамерява да започне да монтира три каскади с центрофуги IR-2m".

Рохани предупреди хардлайнерите да не се месят в ядрената политика на Иран

Рохани предупреди хардлайнерите да не се месят в ядрената политика на Иран

Нашите братя (в парламента) не трябва да вземат прибързани решения

Международната агенция за атомна енергия допълва, че Иран е прехвърлил действащи центрофуги IR-2ms под земята от завода над земята в Натанз, където са оставени само няколко от тези машини.

Доклад на МААЕ за последното тримесечие показва, че Техеран съхранява повече от 2,4 тона обогатен уран, което е 12 пъти повече от позволените 202,8 килограма. Преди ядрената сделка Ислямската република имаше повече от 8 тона. От 2015 г. няма обогатен уран с чистота повече от 4,5% за разлика от 20% преди сделката, което е близо до необходимите 90% за създаване на атомно оръжие.

Байдън, който ще поеме управлението на 20 януари обяви, че ще върне САЩ в ядрената сделка, ако Иран напълно спазва договореностите.

Иран засилва обогатяването на уран, обмисля да гони инспекторите

Иран засилва обогатяването на уран, обмисля да гони инспекторите

В момента Иран обогатява уран до ниво под 5%