Президентът на Иран Хасан Рохани предупреди хардлайнерите в парламента да не се месят в ядрената политика на страната, след като законодателите прокараха спорен законопроект по въпроса, информира ДПА.

"Нашите братя (в парламента) не трябва да вземат прибързани решения...нека тези, които са запознати с дипломацията да се справят с тези въпроси с необходимата зрялост, спокойствие и внимание", каза Рохани.

Иранското разузнаване е идентифицирало организаторите на убийството на ядрения учен

Иранското разузнаване е идентифицирало организаторите на убийството на ядрения учен

Разработват се контрамерки

Особено ядреното споразумение от 2015 г. не трябва да се превръща в жертва на вътрешни борби за власт, отбеляза президентът.

Прокараният от хардлайнерите законопроект за бъдещата ядрена политика на страната предизвика спор между правителството и парламента.

Иран засилва обогатяването на уран, обмисля да гони инспекторите

Иран засилва обогатяването на уран, обмисля да гони инспекторите

В момента Иран обогатява уран до ниво под 5%

Наблюдатели смятат, че твърдолинейните искат да саботират бъдещи преговори между Рохани и новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън, за да намалят шансовете на умерените сили да спечелят президентските избори през 2021 г.

"Скъпи колеги, много е рано за предизборна кампания", обърна се Рохани към депутатите.

Новият закон позволява годишно производство от 120 килограма обогатен уран на ниво 20%. Също разрешава на Организацията за атомна енергия на Иран да произвежда на месец по 500 килограма уран с по-малка обогатеност.

Политически деликатната част от закона е оттеглянето на Иран от допълнителния протокол на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), което ще доведе до ограничаване или отказване на достъп на инспекторите до ядрени обекти.

Законът нарушава ядрената сделка със световните сили.