В Иран влезе закон, който позволява на учените да обогатяват уран до нивото от 20%, което е в нарушение на ядреното споразумение със световните сили, информира ДПА.

В момента Иран обогатява уран до ниво под 5%, въпреки че споразумението от 2015 г. ограничава до 3,67%. За създаването на атомна бомба е необходимо ниво на обогатен уран около 90%.

Европейците призовани бързо да изготвят пътна карта за ядрената сделка с Иран

Европейците призовани бързо да изготвят пътна карта за ядрената сделка с Иран

Има реален риск Байдън да поеме властта и да се изправи пред напрежение

Новият закон позволява годишно производство от 120 килограма на ниво 20%. Също разрешава на Организацията за атомна енергия на Иран да произвежда на месец по 500 килограма уран с по-малка обогатеност.

Според влязлото в сила законодателство атомната агенция също е инструктирана да улесни създаването на по-бързи центрофуги, така че да могат да бъдат пуснати в употреба в най-малко два ядрени обекта.

Какво знаем за убития ирански ядрен учен

Какво знаем за убития ирански ядрен учен

Иран обвинява Израел за убийството

В интервю за АФП генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси заяви, че Иран нищо няма да спечели, ако прекрати инспекциите в ядрените си обекти. Той направи коментара в отговор на призиви на ирански депутати да се прекратят инспекциите след убийството на иранския ядрен учен Мохсен Фахризаде.

В същото време АП съобщава, че иранският парламент е близо до окончателно прокарване на законопроект, който предвижда прекратяване инспекциите на ООН в ядрените обекти на страната.

IRNA информира, че 251 депутати в 290-местната камара са гласували в подкрепа на законопроекта, след което много депутати започнаха да викат "Смърт на Америка!" и "Смърт на Израел!".

Иранският ядрен учен бил убит с израелско оръжие, управлявано със сателит

Иранският ядрен учен бил убит с израелско оръжие, управлявано със сателит

Ели Коен коментира, че не знаят кой е отговорен за убийството

Законопроектът дава три месеца на европейските страни да отменят санкциите върху ключовия петролен и газов сектор и да възстановят достъпа до международната банкова система.

Проектозаконът трябва да бъде одобрен на още едно гласуване в парламента, както и от Съвета на пазителите.